Wojtek Urbański z Krakowa zwyciężył w konkursie BACARDI® Experto de ron i zdobył tytuł Barmana Roku BACARDI® .
2 czerwca po kilku miesiącach selekcji i ostrej, choć przepełnionej pozytywnym duchem rywalizacji, finaliści programu szkoleniowego BACARDI® Experto de ron spotkali się podczas wielkiego finału w warszawskim klubie Skwer – filii Centrum Artystycznego Fabryka Trzciny. Podczas imprezy finałowej 28 barmanów – wyłonionych z 450 , którzy zgłosili się do konkursu – weryfikowanych było pod kątem teoretycznym oraz musiało zaprezentować swoje umiejętności podczas pracy za barem. Rywalizacja była bardzo wyrównana. Wszyscy uczestnicy prezentowali bardzo wysoki poziom. Najlepszym okazał się być Wojtek Urbański z Karkowa. Zaskoczył komisję pomysłowością oraz niekonwencjonalny, nowatorskim i kreatywnym podaniem drinków Jego „Flow of Bats” i „Hurricane Lanter” były świeże, aromatyczne i perfekcyjne udekorowane. Miejsce II zajął Dawid Bujar i jego „Forest Razz” i „The True One”, zaś III Rafał Nawrot z „Obsession” i „Outsider”. Barmanów oceniała trzyosobowa komisja w składzie: Jakub Walasek – Brand Manager marki BACARDI®, Ryszard Maciejewski – Brand Ambasador Marki BACARDI® oraz Piotr Kuźmicki – uczestnik Światowego Finału BACARDI® Legacy Cocktail Coampetition.
Finaliści konkursu zaprezentowali bardzo wysoki, światowy poziom. Nie było nam wcale łatwo wybrać Barmana Roku, bo wszyscy byli naprawdę świetnie przygotowani” – mówi Jakub Walasek, brand manager marki BACARDI®. „Jestem pod ogromnym wrażeniem umiejętności i kreatywności młodych ludzi, które mogliśmy dziś zaobserwować podczas przygotowania konkursowych koktajli.”
Finaliści zaserwowali dość odważne połączenia smaków” – mówi Ryszard Maciejewski, brand ambasador Baccardi®. „Tradycyjne polskie smaki owoców leśnych czy truskawek fajnie komponowały się z egzotycznym ananasem czy lime. Świeże, aromatyczne i ciekawie ozdobione, będą dobrze prezentować się w kartach drinków.
Nagrodą główną dla zwycięzcy jest wyjazd do Sitges w Hiszpanii, miejsca gdzie urodził się założyciel marki BACARDI® Don Facundo Bacardi Masó. Dodatkowo otrzymał on także unikalny zestaw barmański BACARDI®.
Wojciech Urbański – pochodzi z Krakowa, gdzie obecnie jest menagerem baru w klubie Pergamin. Zdobywca pierwszego miejsca na międzynarodowym konkursie barmańskim na Słowenii oraz laureat Tymbark Drink Festival. Ukończył elitarny kurs dla barmanów – John White Cours 2010, organizowany przez INTERNATIONAL BARTENDERS ASSOCIATION TRAINING CENTRE przy współpracy z Associazione Italiana Barmen E Sostenitori.
W trakcie wieczoru, zaproszonym gościom zaprezentowany został także najnowszy program szkoleniowy BACARDI® – TRUE ORIGINALS. Jest to światowa online’owa platforma komunikacyjna skupiająca społeczność najlepszych barmanów świata. TRUE ORIGINALS będzie kontynuacją tegorocznego Experto de ron. Już niebawem BACARDI® rozpocznie kolejny cykl szkoleń barmańskich.
Wieczór upłynął w atmosferze BACARDI® TOGETHER. Goście mieli okazję smakować drinki z portfolio BACARDI® m. in. BACARDI® & Cola, BACARDI® Mojito i BACARDI® Black shots.