W dzisiejszych czasach na półkach sklepowych jest tak dużo produktów, że czasami można się zagubić w tej różnorodności. W tym artykule podpowiadamy na co warto zwracać uwagę podczas robienia zakupów spożywczych.
Etykieta
Zgodnie z obowiązującym prawem każdy produkt spożywczy musi posiadać etykietę, na której znajduje się nazwa towaru, producent oraz miejsce wyprodukowania. Ponadto na etykiecie musi być oznaczony skład surowcowy żywności. Warto na niego spojrzeć i upewnić się, że dany produkt jest zgodny z naszymi potrzebami i oczekiwaniami. Jest to zalecane szczególnie w przypadku osób posiadających alergię pokarmową. Poza tym dobrze jest sprawdzić tabelę dotyczącą zawartości składników odżywczych takich jak cukry, białka i tłuszcze. Wykaz ten jest bardzo ważny zwłaszcza dla osób, którym zależy na zdrowiu oraz zgrabnej sylwetce. Istotny jest też termin przydatności do spożycia oraz warunki przechowywania produktu. Należy zawsze starać się jak najszybciej po zakupach umieścić w lodówce produkty, które muszą znajdować się w chłodnym miejscu.
Certyfikaty
Podczas zakupów spożywczych warto także sprawdzić, czy wybrany produkt jest zgodny z normami i posiada certyfikaty, które to potwierdzają. Najbardziej znany jest certyfikat żywności ekologicznej. Jest to listek złożony z dwunastu białych gwiazdek na jasnozielonym tle. Produkty oznaczone takim logo zostały wyprodukowane w gospodarstwach ekologicznych. Innym certyfikatem, który coraz częściej pojawia się na produktach dostępnych w Polsce jest non GMO. Świadczy on o tym, że dany produkt jest produkowany bez udziału organizmów genetycznie modyfikowanych. Certyfikat non GMO jest przyznawany produktom roślinnym np. owocom oraz zwierzęcym np. mleczarskim. Warto wiedzieć, że certyfikat non GMO może dotyczyć także pasz przeznaczonych do karmienia zwierząt. Aby dowiedzieć się więcej na temat tej certyfikacji warto zajrzeć tu. http://www.bureauveritas.pl/home/about-us/our-business/certification/sector-specific-solutions/food/zywnosc-wolna-od-gmo