Konsumenci piw regionalnych najbardziej cenią ich smak oraz różnorodność. Większość z nich deklaruje, że fakt spożywania piw regionalnych spowodował, że rzadziej pija piwa dużych koncernów lub w ogóle przestali je kupować. Najczęściej wybieranym piwem wśród smakoszy piw regionalnych jest piwo jasne pełne (60%), zaś sam trunek wypijany jest przez większość konsumentów raz lub kilka razy w tygodniu w zaciszu domowym.
Piwa regionalne najczęściej piją osoby młode (18-34 lat), bezdzietne i pozostające w stałych związkach. Konsumentami piw regionalnych są w zdecydowanej większości osoby aktywne zawodowo, z wykształceniem średnim lub wyższym.
Główne powody kupowania piw regionalnych (skala 5-stopniowa):
Źródło: Raport „Piwa Regionalne”, ARC Rynek i Opinia, listopad 2011
Piwa regionalne najczęściej konsumenci kupują w hipermarketach, sklepach osiedlowych oraz specjalistycznych sklepach z alkoholami. W przeciwieństwie do piw dużych koncernów piwa regionalne znacznie rzadziej kupowane są w sklepach nocnych, na stacjach benzynowych i restauracjach.
„Piwa regionalne nie są tak dostępne jak piwa dużych koncernów. Rzadko można zamówić takie piwo w restauracji czy pubie. Dlatego też najczęściej respondenci konsumują je w domach. Rosnąca popularność piw regionalnych pozwala przypuszczać, że trend ten zmieniłby się gdyby producenci piw regionalnych zwiększyli liczbę kanałów i punktów sprzedaży” – mówi Agata Tkaczyk, ekspertka z ARC Rynek i Opinia.
Ponad połowa (52%) osób pijących przynajmniej raz w miesiącu piwa regionalne przyznaje, że rzadziej sięga po piwa dużych koncernów lub w ogóle nie korzysta z ich oferty.
Czy fakt spożywania przez Panią/ Pana piw regionalnych ma wpływ na ilość spożywania piw marek dużych browarów/koncernów?
Źródło: Raport „Piwa Regionalne”, ARC Rynek i Opinia, listopad 2011
O badaniu: Badanie przeprowadzone w dniach: 20.10.2011 – 4.11.2011. Próba: N=1000 (respondenci – mieszkańcy dużych miast, którzy przynajmniej raz w miesiącu spożywają piwa regionalne).