Parlament Europejski poparł wprowadzenie zmian w znakowaniu produktów spożywczych. Oznaczenia powinny być bardziej czytelne i zawierać istotne informacje. Europosłowie wzięli pod uwagę wzrost zachorowań na cukrzycę i coraz częstsze problemy Europejczyków z otyłością.
Dzięki nowym przepisom konsumenci będą lepiej poinformowani i będą mogli dokonywać bardziej świadomych wyborów podczas zakupów. Etykiety na produktach spożywczych będą obowiązkowe. Wartości odżywcze danego produktu, takie jak kaloryczność, zawartość węglowodanów, cukru, soli i tłuszczy nasyconych mają być opisane na przedniej części opakowania. Europarlament chce, aby opakowanie zawierało także informacje o zawartości protein i błonnika. Posłowie opowiedzieli się także za obowiązkowym oznaczaniem kraju pochodzenia mięsa, drobiu, nabiału, świeżych owoców i warzyw.
W celu ułatwienia klientom porównywania produktów, wartości odżywcze będą podawane w odniesieniu do 100 gramów lub 100 mililitrów. Poza tym informacje muszą być czytelne. Dlatego posłowie sugerują przyjęcie pewnych kryteriów, dotyczących rozmiaru i typu czcionki, kontrastu między czcionką, a tłem oraz gęstości druku.
Propozycja została przyjęta przez Parlament Europejski w pierwszym czytaniu i trafi do Rady, gdzie zostanie rozpatrzona przez ministrów państw członkowskich. Kiedy rozporządzenie wejdzie w życie producenci będą mieli trzy lata na dostosowanie się do nowych wymagań.