dieta
Polecamy

Top 3 produkty, których nie może zabraknąć w diecie letniej

Lato to najlepszy czas na to, by zmienić coś w swojej diecie. Natura obdarza nas pysznymi sezonowymi warzywami i owocami, z których warto korzystać, ponieważ są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim wartościowe odżywczo. Trudno jest zdecydować się tylko na trzy produkty, które koniecznie powinny znaleźć się w diecie letniej, jednak wybraliśmy te najpopularniejsze, które można kupić w tym sezonie, a lubiane są przez wiele osób. Wystarczy spożywać je regularnie, by dostarczyć do organizmu cenne składniki odżywcze wpływające na pracę całego ustroju. Przekonaj się razem z nami, że prowadzenie zdrowej diety latem wcale nie jest trudne.

Truskawki

Czerwiec to sezon na truskawki. Można je kupić świeżo i w naprawdę przystępnych cenach. Czemu warto zdecydować się na jedzenie truskawek? Mają one bardzo dużo błonnika, dzięki czemu wspierają prawidłową pracę układu trawiennego. Bogate są również w potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo i cynk. Nie brakuje również witaminy A, witamin z grupy B, które mają duży wpływ na pracę układu nerwowego. Można jeść je bez dodatków lub stworzyć z nich sos do deserów. Doskonale sprawdzają się również jako składnik koktajlów owocowych.

Bób

Wraz z początkiem lipca zaczyna się sezon na bób. To rodzaj fasoli, którą zazwyczaj je się bez dodatków, jednak może stać się dodatkiem do sałatek, elementem głównych dań i mniejszych potraw. Warto wiedzieć, że bób bogaty jest w sód, potas oraz białko roślinne. Dodatkowo dostarcza do organizmu żelazo i magnez. W tej fasoli nie brakuje witamin z grupy B oraz witaminy D. Tak więc okazuje się, że to kolejny produkt, który koniecznie powinien znaleźć się w diecie letniej.

Fasolka szparagowa

Smaczna i nisko kaloryczna fasolka szparagowa to hit lata. Uwielbiana jest zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Dobrze przygotowana jest chrupiąca i może stać się nie tylko dodatkiem do niektórych dań, ale nawet zdrową przekąską. Warto wiedzieć, że bogata jest w białko roślinne, błonnik, a także witaminy i antyoksydanty. Dostarcza do organizmu potas i sód, które mają wpływ na pracę gospodarki wodno-elektrolitowej.

Okazuje się, że jest wiele powodów, dla których warto regularnie spożywać wyżej wymienione produkty. Po pierwsze latem są one dostępne świeże, dlatego smakują najlepiej. Zimą trudno znaleźć je w sklepach, chyba że w wersji mrożonej. Jednak nie mają już tak intensywnego smaku.

Dodaj komentarz