Składniki (dla 4 osób):
1200 g żeberek z dobrej wołowiny QMP
3 duże ziemniaki
5 średniej wielkości marchewek
2-3 gałązki selera naciowego
½ małego pora
1 średnia cebula
1 pomidor
4 ząbki czosnku
40 g masła
50 g miodu
150 ml czerwonego wina
50 ml sosu sojowego
50 ml słodkiego sosu chili
3 łyżki oleju
tymianek, rozmaryn, estragon
Sposób przygotowania
Żeberka kroimy na porcje, doprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone warzywa: jedną marchewkę, seler naciowy, por, cebulę, pomidory, czosnek, zioła. Całość podlewamy winem, przekładamy do szybkowaru i gotujemy do miękkości. Miód mieszamy z sosem sojowym i słodkim sosem chili, polewamy żeberka i zapiekamy w piekarniku przez około 15 minut.
Ziemniaki doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostałą marchew obieramy, kroimy na kawałki, dusimy na maśle z odrobiną wody. Doprawiamy na koniec solą, dodajemy miód i świeży posiekany estragon.