Przepisy

Grill po wegetariańsku

Grill kojarzy nam się głównie z mięsem, jak się okazuje, bardzo niesłusznie. Wegetarianie wcale nie muszą rezygnować ze spotkań przy ruszcie, szczególnie, że latem są one tak popularne. Wystarczy kilka pomysłów, ulubione warzywa i można przygotować pyszne dania na grilla. Koniecznie wypróbujcie przepisy ekspertów marki Sandra.

Sekretem smacznych dań z grilla, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich, są odpowiednie przyprawy i marynaty. Jeśli warzywa mają przejść smakiem sosów, warto pozostawić je na kilka godzin, lub najlepiej na całą noc, w chłodnym miejscu. Po takim przygotowaniu każde danie będzie smaczne i aromatyczne.

 

Burgery z grzybami portobello

Burgery z grzybami portobello

 

Grzyby portobello to nic innego jak odmiana popularnej… pieczarki. Kucharze chwalą je za wyjątkową zdolność do pochłaniania smaków i zapachów. Dlatego tak dobrze się je marynuje – w krótkim czasie grzyby zyskują smak i aromat przypraw.

 

Składniki:

  • 2-3 pieczarki portobello
  • 3 łyżki sosu BBQ
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Łyżka harissy marki Sandra
  • Łyżka soku z cytryny
  • Bułki
  • Rukola
  • Ser pleśniowy
  • Papryka czerwona

 

Przygotowanie:

Grzyby myjemy i zalewamy marynatą z sosu sojowego, BBQ, harissy i cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wykładamy je na ruszt i grillujemy po kilka minut z każdej strony. Bułkę przekrawamy na pół i wkładamy do niej rukolę, gorącą pieczarkę, pokrojoną paprykę i posypujemy kawałkami sera pleśniowego.

 

Quesadillas z guacamole

Quesadillas z guacamole

 

Przychodzi taki moment podczas każdego grilla, kiedy wszyscy są najedzeni, jednak cały czas coś „chrupią” w trakcie rozmowy. Zamiast podjadać resztki mięsa, sięgnijmy po chrupiące tortille, które wystarczy maczać w dowolnym sosie.

 

Składniki:

  • Tortilla pszenna marki Sandra
  • Awokado
  • Ząbek czosnku
  • Papryka czerwona
  • Natka pietruszki
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od sosu. Awokado obieramy i pozbawiamy pestki. Połowę kroimy w kostkę, a połowę blendujemy na gładką masę razem z czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy pokrojone awokado, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i mieszamy. Zdobimy natką pietruszki. Tortillę rozcinamy na trójkąty i grillujemy z każdej strony po 2 minuty. Podajemy z sosem.

 

Owocowa sałatka

Owocowa sałatka

 

Jeśli jesteśmy miłośnikami słodszych smaków, to idealnym rozwiązaniem dla nas będzie sałatka z grillowanych owoców. Lekka, orzeźwiająca i słodka.

 

Składniki:

  • Brzoskwinie z puszki marki Sandra
  • Winogrono zielone
  • Banany
  • Sałata karbowana
  • Ser pleśniowy
  • Pomidorki koktajlowe
  • Sok z ½ cytryny

 

Przygotowanie:

Owoce i pomidorki grillujemy przez kilka minut z każdej strony. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Kiedy owoce będą gotowe kładziemy je na sałatę i posypujemy kawałkami sera pleśniowego. Skrapiamy sokiem z cytryny.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz