czekolada
Aktualności Słodycze i przekąski

Czekolada i konfitury – właściwości i wpływ na zdrowie

Mówią o niej słodki narkotyk – czekolada, bo o niej mowa, oprócz tego, że świetnie smakuje, może też korzystnie wpłynąć na kondycję naszego organizmu. Poprawia nastrój, dodaje energii, a także w dużym stopniu likwiduje zmęczenie. O czym warto jeszcze wiedzieć sięgając po słodką tabliczkę? Czy warto też mieć na półce w kuchni konfitury?

Dlaczego warto jeść czekoladę?

Udowodniono, że czekolada zawiera ponad 600 substancji, które bardzo pozytywnie wpływają na zdrowie, ma wiele wartości odżywczych. Badacze odkryli, że nawet wpływa korzystnie na układ odpornościowy, a spożywana w odpowiednich ilościach może nawet chronić przed próchnicą.

Oczywiście nie mówimy tu o czekoladzie do której dodaje się mnóstwo ulepszaczy smaku, tonę cukru etc. Chodzi przede wszystkim o produkty naturalne, a więc naturalną czekoladę gorzką oraz deserową. Sięgając po czekoladę, dostarczamy organizmowi węglowodanów, a ponadto magnezu oraz żelaza i nicyny. Ukryta w małej kostce endorfina może skutecznie wprowadzić nas w dobry nastrój, nie musimy nawet sięgać po ulubiony serial. Jeśli sięgamy natomiast po czekoladę mleczną, to możemy spodziewać się, że dostarczymy sobie białka, który znacznie wpływa na wzrost oraz regenerację organizmu. Nie bez znaczenia jest też to, że w jej składzie jest również wapń, który skutecznie wpływa na poprawne funkcjonowanie systemu nerwowego, a także ma wpływ na krzepliwość krwi.

Zobacz także: https://www.world360.pl/miod-i-jego-wlasciwosci-czy-z-jego-pomoca-mozna-budowac-odpornosc/

A co z konfiturami?

Tutaj wiele zależy od tego, jakiej jakości konfitury będziemy jeść. Możemy je zrobić samodzielnie, albo postawić na produkty ekologiczne. Oba te rozwiązania są równie dobrze, aby otrzymać produkty wartościowe, takie, które dostarczą nam cennych składników, które pozytywnie wpłyną zarówno na nastrój, jak i kondycje organizmu. Produkowane na masową skalę konfitury w swoim składzie zawierają przeważnie ogromne ilości cukru, które nijak się mają do tego, aby nasze samopoczucie było dobre. Nie spodziewajmy się też po nich dobrych wyników badań. Ekologiczne produkty są po prostu naturalne, a co za tym idzie, mają wielki zastrzyk witaminy C.

Ekologiczne produkty

Jak już wspomnieliśmy, sięganie po ekologiczne produkty jest najlepszym z możliwych rozwiązań. Najgorszym z możliwych jest stawianie na żyzność przetworzoną, która mimo że często dość tania, jest po prostu inwestycją nieopłacalną koniec końców. Naturalne produkty oprócz tego, że są przyjazne środowisku naturalnemu, mają świetny wpływ na nasze zdrowie. Dostarczają nam cennych witamin oraz minerałów, co przekłada się na dobre zdrowie.

Dodaj komentarz