Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i białej fasoli to idealna alternatywa dla ciężkich, wielkanocnych potraw. Sprawdźcie, w jaki sposób ją przygotować.
Składniki na sałatkę z tuńczyka:
· 2-3 garści rukoli,
· 1 puszka kukurydzy,
· 1 szklanka białej fasoli,
· 2 słoiki tuńczyka w oliwie z oliwek (2 x 160 g),
· 1 czerwona papryka ramiro,
· 1 awokado,
· 1 łyżka soku z cytryny.
Składniki na sos:
· 5-6 łyżek oliwy (ze słoika z tuńczyka),
· 1 łyżka soku z cytryny,
· 1 ząbek czosnku,
· 1 łyżka posiekanego świeżego oregano,
· sól, świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania:
1 .Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy go z pozostałymi składnikami sosu sałatkowego.
2. Fasolę gotujemy, w dużej ilości osolonej wody, aż do miękkości przez około 35-40 min. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
3. Od papryki odcinamy końcówkę, wydrążamy z nasion i kroimy w plasterki.
4. Kukurydzę odcedzamy, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do wyschnięcia.
5. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki przekrawamy jeszcze raz na pół i kroimy w półksiężyce, które spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
6. Wszystkie składniki sałatki wykładamy naprzemiennie na talerze/półmisek, a następnie polewamy przygotowanym sosem.
na podstawie mat. prasowych