Składniki:
- 1 główka sałaty rzymskiej,
- 1 duża kalarepa lub dwie małe,
- garść pomidorów koktajlowych,
- 4 rzodkiewki,
- Pastena – pasta z suszonych pomidorów z oliwkami OLE!
- 1/3 szklanki pestek słonecznika,
Sos:
- ½ kubka jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka majonezu,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka soku z cytryny,
Składniki do sosu mieszamy w malakserze. Sałatę rzymską myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Odsączamy. Kalarepkę kroimy w kostkę. Rzodkiewki kroimy w plasterki. Pomidorki kroimy na połówki. Pestki prażymy na suchej patelnii. Salatę z dodatkami układamy do głębokich półmisków, polewamy sosem z lodówki i na wierzch obficie układamy Pastenę – paste z suszonych pomidorów z oliwkami OLE!
Więcej przepisów na: http://wole-ole.pl/przepisnik-ole/