Przepis na wyjątkowo aromatyczne ciasteczka podbijające podniebienia swym wspaniałym orzechowym smakiem. Powstają z wartościowej mąki z orzechów arachidowych i nie zawierają żadnego dodatku mąki pszennej. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, pieką się zaledwie 10 minut, a do tego są naturalnie bezglutenowe, więc doskonale sprawdzą się jako codzienna słodka przekąska.
Przełożone dowolnym kremem lub masłem orzechowym prezentują się efektownie, więc idealnie pasują na poczęstunek dla gości.
Składniki:
- 10 łyżek mąki arachidowej Ol’Vita
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- Garść dowolnych orzechów
- szczypta soli
Przygotowanie
- Orzechy siekamy nożem
- Mąkę, jajka, miód, masło, sól oraz sodę umieszczamy w misce
- Całość miksujemy mikserem na masę o konsystencji plasteliny
- Dodajemy posiekane orzechy całość mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników
- Formujemy małe kuleczki i spłaszczamy je ręką lub widelcem
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut
- Upieczone wykładamy na kratkę do studzenia
- Można je przechowywać w pojemniczku do 1 tygodnia
Wskazówka:
Ciasteczka można przełożyć dowolnym kremem lub masłem orzechowym tworząc z nich smakowite markizy.
Gotowe! Smacznego!
Więcej zdrowych inspiracji na olvita.pl