XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców
Aktualności

Polska po raz pierwszy będzie gospodarzem XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców

We wrześniu startuje XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców. Po raz pierwszy gospodarzem wydarzenia jest Polska, co bez wątpienia jest wielkim wyróżnieniem na światową skalę. Celem Kongresu jest propagowanie idei „5 porcji” związanej z rolą owoców, warzyw i ich przetworów, w tym soków w żywieniu człowieka, a także właściwej polityki prozdrowotnej. Jesteśmy jego patronem medialnym i już dziś zachęcamy do rejestracji. 

We wrześniu startuje XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców. Po raz pierwszy gospodarzem wydarzenia jest Polska, co bez wątpienia jest wielkim wyróżnieniem na światową skalę. Celem Kongresu jest propagowanie idei „5 porcji” związanej z rolą owoców, warzyw i ich przetworów, w tym soków w żywieniu człowieka, a także właściwej polityki prozdrowotnej. Jesteśmy jego patronem medialnym i już dziś zachęcamy do rejestracji.

XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców – sześć paneli tematycznych

Kongres organizowany jest co roku na wybranym światowym rynku. Wydarzenie stanowi odpowiedź na ogromny problem związany z niskim spożyciem owoców oraz warzyw. Ma on więc na celu propagowanie idei „5 porcji”, która związana jest z rolą wspomnianych produktów wraz z ich przetworami (w tym soków) w codziennej diecie, a ponadto właściwą polityką prozdrowotną. Kongres jest także dedykowany przedstawicielom z branży owocowo-warzywnej zajmującym się produkcją i handlem, jako miejsce wymiany doświadczeń.

Owoce i warzywa XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców

Tegoroczna edycja Kongresu zakłada sześć paneli tematycznych:

• Polityka agrarna wyzwaniem w kontekście zrównoważonej produkcji, ochrony środowiska, wyżywienia ludności oraz zapobiegania chorobom niezakaźnym ze szczególnym uwzględnieniem produkcji owoców i warzyw;
• Polityka prozdrowotna, a spożycie owoców i warzyw oraz ich wartość odżywcza w kontekście najnowszych doniesień naukowych;
• Choroby niezakaźne (choroby cywilizacyjne) – owoce i warzywa w prewencji chorób niezakaźnych;
• Przykłady programów promocji konsumpcji owoców i warzyw, w tym idei 5 porcji;
• Światowy i polski rynek owoców i warzyw;
• Światowe trendy w konsumpcji owoców i warzyw.

XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców – eksperci merytoryczni z 30 krajów świata

Tegoroczna edycja organizowana jest wspólnie przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) i AIAM5 International Alliance of Associations and Movements “5 a day”/Międzynarodowy Sojusz Organizacji i Stowarzyszeń na rzecz „5 porcji” w dniach 19-20 września 2017 r. w hotelu InterContinental w Warszawie.

Do dyskusji zaproszeni zostali przedstawiciele administracji rządowej i instytucji odpowiedzialnych za politykę prozdrowotną i propagowanie właściwych postaw żywieniowych oraz eksperci merytoryczni z 30 krajów świata.

Formularz rejestracyjny i agenda dostępne są pod linkiem: http://www.kups.org.pl/kongres

Dodaj komentarz