Bazylia to niekwestionowana królowa wśród ziół używanych w kuchni śródziemnomorskiej. Jej oryginalny, balsamiczny aromat oraz intensywny korzenny posmak sprawiają, że nadaje charakteru wszystkim daniom. Została ona doceniona przez kucharzy całego świata zarówno w wersji surowej, suszonej oraz w postaci sosu pesto. W Polsce cieszy się coraz większą popularnością za sprawą zielonego Pesto alla Genovese marki Grand’Italia, stworzonego na bazie tradycyjnych włoskich receptur.
Aby ułatwić pracę w kuchni wszystkim amatorom pesto raz zachować na dłużej wyrazisty smak bazylii, Grand’Italia stworzyła oryginalny zielony sos Pesto alla Genovese, zamknięty w małych wygodnych słoiczkach (185g). Dzięki temu, możemy sięgać po niego kiedykolwiek, gdy tylko najdzie nas ochota. Zielone pesto Grad’IItalia sprowadzane z Włoch, bazuje na świeżych aromatycznych liściach bazylii, różnego rodzaju oliwach, czosnku, orzechach nerkowca oraz połączeniu serów Grana Padano i Pecorino Romano. Tym co wyróżnia pesto Grand’Italia od innych produktów na rynku, są naturalne składniki oraz dodatek oliwy z oliwek extra vergine, dzięki czemu całość staje się jeszcze bogatsza w wartościowe dla organizmu właściwości.
Zielone inspiracje
Bazyliowe Pesto Grand’Italia dzięki oryginalności smaku i niezwykłemu aromatowi, niesie ze sobą różnorodne zastosowanie w kuchni. Zielone pesto doskonale komponuje się zarówno z daniami warzywnymi, jak też mięsem i rybami. Stanowi doskonały dodatek do różnego rodzaju makaronów: spaghetti, penne, czy lasagne. Lekko rozmieszane z oliwą będzie ukoronowaniem tradycyjnej sałatki Caprese oraz zielonych sałat. Sprawdzi się również jako aromatyczne wypełnienie do faszerowanych pomidorów, mięsnych rolad, czy też klopsików. Pesto możemy również zastosować jako pastę: do kanapek i grzanek lub posmarować nią filety z kurczaka, czy ryby. W każdym przypadku, esencja bazylii zamknięta w małym słoiku dopełni potrawę kolorem, smakiem i niezwykłym zapachem.