Obchodzony 26 maja Dzień Matki to doskonała okazja, by odwdzięczyć się swoim mamom za wszystko, co dla nas zrobiły. Nie pozwólmy więc, by ten wyjątkowy dzień spędziły w kuchni. Co pysznego możemy przyrządzić sami, by nasze mamy ucieszyły się tak samo jak wtedy, gdy dostawały od nas własnoręcznie przygotowane laurki? Podpowiadamy.
Wyręcz mamę w kuchni!
Kto z nas nie pamięta smaku pomidorowej z domowym makaronem lub aromatycznego rosołu parującego w porcelanowym talerzu? Mama – to właśnie ona zawsze woła nas do stołu i podsuwa pod nos coś pysznego do zjedzenia. Teraz jest najlepszy czas, by jej się odwdzięczyć za miłość i opiekę zapraszając na własnoręcznie przygotowany obiad. Aby zaskoczyć swoją mamę warto zaryzykować i pokusić się o przygotowanie potrawy z nietypowymi składnikami łącząc ciekawe smaki i inspirując się kuchniami świata. Na pierwsze danie zaserwujmy elegancką i aromatyczną zupę cytrynową z czarnymi oliwkami. Jako drugie danie doskonale sprawdzi się fasolowe leczo z serem niebieskim. Poniżej podpowiadamy, jak je przygotować.
Zupa cytrynowa z czarnymi oliwkami
Składniki:
- około 0.5 kg mięsa wołowego
- 2 laski kiełbasy śląskiej z kurczaka marki Konspol
- 20 dag boczku wędzonego w kawałku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (razem z natką)
- 1 cebula
- 1 mały seler
- 2 średnie ogórki kiszone
- 1 ziemniak
- 1 mała papryczka chili
- 1 cytryna
- opakowanie czarnych oliwek
- 1 papryka czerwona
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy wedle uznania: liść laurowy, majeranek, papryka słodka, sól i pieprz
- odrobina cukru
Przygotowanie:
Kiełbasę śląską z kurczaka marki Konspol, mięso wołowe i boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka, dodajemy liście laurowe i zalewamy wodą. Gotujemy całość przez około 40 minut na małym ogniu. W tym samym czasie szykujemy warzywa. Marchew, pietruszkę, seler, papryczkę chili, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w grubszą. Wszystkie warzywa wrzucamy do gotującego się mięsa i gotujemy do miękkości. Następnie pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, garść oliwek oraz pokrojoną w plasterki cytrynę. Zupę gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Całość doprawiamy do smaku majerankiem, papryką słodką, solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Na koniec dorzucamy posiekaną świeżą pietruszkę oraz zabielamy łyżką kwaśnej śmietany.
Fasolowe leczo z kolorowym pieprzem i serem niebieskim
Składniki:
- 1 kg kiełbasy śląskiej z kurczaka marki Konspol
- 1 cebula
- 1 ser niebieski
- pęk natki pietruszki
- 170g sera niebieskiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe czerwone papryki
- 2 małe żółte papryki
- 1 cukinia
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego
- 2 puszki białej fasoli
- Naturalny przecier pomidorowy
- Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz kolorowy, papryka wędzona
Przygotowanie:
Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Papryki oczyszczamy z gniazda nasiennego i również kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy chwilę na patelni razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy wszystko się zarumieni i trochę zmięknie przekładamy do garnka. Kiełbasę kroimy na mniejsze części, podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, fasolę i przecier pomidorowy. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze cząstki i dodajemy do pozostałych składników. Leczo doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną. Na koniec dodajemy pokruszony ser niebieski i posiekaną natkę pietruszki. Danie warto podawać w towarzystwie świeżej bagietki.
Smacznego!