Odpowiednio skomponowane posiłki to klucz do prawidłowego rozwoju i codziennego funkcjonowania naszych dzieci. Zbilansowane żywienie pozwoli zachować dobre samopoczucie, zapewni prawidłowy wzrost, a także doda energii potrzebnej do sprostania wszystkim codziennym wyzwaniom. Jest kilka zasad, których warto przestrzegać podczas przygotowywania smacznego i zdrowego jadłospisu – oto one.
Śniadanie to podstawa
Nie bez powodu śniadanie nazywane jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Szkolne zajęcia to duży wysiłek dla ciała i mózgu naszego dziecka, dlatego warto, byśmy pamiętali, jak ważną funkcję pełni ono w codziennej diecie najmłodszych. To właśnie śniadanie dostarczy niezbędnych składników odżywczych i wzmocni koncentrację naszego dziecka już od wczesnych godzin porannych. Ważne jednak, by było ono odpowiednio zbilansowane, pożywne i…smaczne. Niebagatelną rolę odegra tutaj sposób jego podania, a także wygospodarowanie czasu na jego spokojne zjedzenie – najlepiej w towarzystwie innych domowników.
Regularność
Młody organizm do prawidłowego i harmonijnego rozwoju potrzebuje energii. Tę dostarczą właściwie skomponowane posiłki – bogate w witaminy i niezbędne składniki odżywcze. Jednak równie ważna jak sama jakość, jest także ich regularność. Warto, by spożywane one były o stałych porach w ciągu dnia i w określonym czasie. Dzięki temu unikniemy spadków nastroju, rozdrażnienia, pozbędziemy się kłopotów z koncentracją czy uciążliwego uczucia głodu, a ogólne samopoczucie naszego dziecka ulegnie poprawie. Jest to niezwykle ważne w przypadku najmłodszych, którzy do prawidłowego rozwoju intelektualnego i fizycznego potrzebują wartościowego „paliwa”, uzupełnianego w regularnych odstępach czasowych. Najlepiej, by na codzienny jadłospis składało się 5 odpowiednio skomponowanych posiłków.
Różnorodność
By nasze dzieci chętnie sięgały po przygotowane posiłki, musimy pamiętać także o tym, by były one urozmaicone. Różnorodność w jadłospisie poprawi apetyt, ale także pozwoli zachować zdrowie. Taka rozmaitość w diecie uchroni bowiem nasze dzieci przed niebezpiecznymi dla zdrowia niedoborami pokarmowymi, które mogą prowadzić do rozwoju chorób czy niższej wydolności fizycznej i psychicznej w późniejszym wieku. Ponadto, przygotowana na drugie śniadanie kanapka z pewnością zostanie zjedzona, gdy na co dzień serwować ją będziemy na różne i oryginalne sposoby, wykorzystując np. pasty warzywne, świeże, pełnoziarniste pieczywo czy też inne zdrowe dodatki, najlepiej kolorowe i apetyczne.
Przyjazne otoczenie
Na to, czy przygotowany posiłek spożywać będziemy ze smakiem, wpływa także z pewnością samo otoczenie. Nie inaczej jest w przypadku dzieci, które bardzo często jadają w szkolnych stołówkach. Stołówka powinna być więc miejscem przyjaznym i bezpiecznym, do którego najmłodsi będą chętnie przychodzić, by móc spokojnie zjeść i wspólnie spędzić czas. Nie zawsze jednak tak jest. Polepszenie warunków, w jakich dzieci w szkołach spożywają posiłki oraz edukacja w zakresie właściwego gospodarowania żywnością, to cele programu „Extra szkolna stołówka”. W ramach programu, szkoły z całej Polski, mają możliwość wygrania remontów szkolnej stołówki o wartości 20 000 zł każdy. Taka extra stołówka to miejsce przyjazne, bezpieczne i w pełni funkcjonalne, które jednocześnie pozwoli uczniom komfortowo spędzać czas podczas jedzenia, a także pomoże w nauce właściwych nawyków żywieniowych. Warto także wiedzieć, że same elementy wystroju stołówki mogą mieć wpływ zarówno na chęć przychodzenia uczniów do stołówki, jak też na zjadanie przez nich posiłków.
Dobry przykład
Przykład idzie z góry – więc jako rodzice oraz nauczyciele naszych dzieci powinniśmy pamiętać, że obserwują one przede wszystkim nasze nawyki żywieniowe. Jeżeli dbać będziemy o to, by zdrowe zasady obowiązywały także w naszej diecie, z pewnością pomożemy naszym dzieciom w kształtowaniu pozytywnych nawyków żywieniowych. Te zaś okazać się mogą kluczem do ich prawidłowego rozwoju oraz zdrowego życia w latach późniejszych.
Warto także pamiętać, że dieta najmłodszych powinna stanowić źródło potrzebnych do rozwoju dziecka składników odżywczych i dostarczać m.in. codziennej porcji witamin i składników mineralnych. Ich źródłem są w głównej mierze warzywa i owoce, które koniecznie powinny znaleźć się w przygotowywanym przez nas jadłospisie. Z ich pomocą posiłki będą bardziej zbilansowane i różnorodne, a przy tym niskokaloryczne i…smaczne!