Międzynarodowy Dzień Sernika co roku obchodzony jest 30 lipca. Dlaczego celebrujemy święto właśnie tego ciasta? Być może dlatego, że jego historia sięga aż starożytnej Grecji, a obecnie znany jest na niemal całym świecie i to w wielu różnych wersjach. A Wy macie swoją ulubioną? Koniecznie wypróbujcie tej, którą przygotowali kucharze z Restauracji w Zamku Topacz. To pyszny sernik z koziego sera, z czekoladowym blatem oraz polewą o smaku słonego karmelu. Brzmi dobrze? A więc do dzieła!
Sernik z koziego sera
Czekoladowy blat
- 120 g masła
- 40 g cukru pudru
- 120 g czekolady
- 5 żółtek
- 5 białek
- 120 g maki pszennej
- 160 g cukru
Warstwa serowa
- 25 g żelatyny
- 850 g sera mielonego
- 250 g sera koziego
- 200 g białej czekolady
- 100 g mleka 3,2%
- 375 g śmietany 30%
Polewa o smaku słonego karmelu
- 200 g cukru
- 400 g śmietany 30%
- Sól do smaku
Przygotowanie
Ubij masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną. Białko ubij z cukrem na sztywną pianę. Połącz obie masy. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 min. W tym czasie zagotuj mleko. Rozpuść czekoladę i żelatynę w kąpieli wodnej. Ostudzone mleko wraz z czekoladą dodaj do zmieszanych serów i miksuj około 10 min do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj wcześniej ubitą śmietanę. Wszystko wylej na czekoladowy blat. Cukier skarmelizuj w rondelku i zalej śmietaną, dodaj soli do smaku. Gotuj około 15-20 minut. Pozostaw do ostygnięcia, na koniec polej nim ciasto.
W gorące dni sernik można podać w towarzystwie lodów.
Czerwony sorbet
- 500 g puree z buraków
- 50 g puree z malin
- 100 g glukozy
- 50 g crema aceto balsamico
Zblenduj wszystkie składniki i zamroź. Podawaj na jednym talerzu z sernikiem.