25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. To deser, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Dla wielu jest to smak z dzieciństwa, inni uważają go za idealną słodycz w cieplejsze dni. Świętuj ten dzień bez wychodzenia z domu i spróbuj samemu przyrządzić wyjątkowy przysmak z pomocą oryginalnej wedlowskiej czekolady.
Przepis I – Gofry czekoladowe
LISTA SKŁADNIKÓW:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka, żółtka i białka (osobno)
- 55 g roztopionego i przestudzonego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 450 g maślanki
- 1/2 – 3/4 szklanki posiekanej drobno czekolady mlecznej E.Wedel
PRZYGOTOWANIE
1.Mąkę, cukier, kakao ciemne z Ghany E.Wedel, proszek, sodę, sól – przesiej i wymieszaj.
2. Żółtka zmiksuj z masłem, ekstraktem z wanilii, maślanką. Powstałą masę zmiksuj z suchymi składnikami. Odłóż ciasto na 5 minut.
3. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka i dodaj do odłożonego ciasta razem
z rozdrobnioną czekoladą i bardzo delikatnie wymieszaj. Piecz w gofrownicy do osiągnięcia złotego koloru. Podawaj ciepłe.
Przepis II – Gofry czekoladowe z karmelowym mascarpone i kiwi z bazylią
LISTA SKŁADNIKÓW:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- ⅓ szklanki szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- Czekotubka Karmellove
- Kakao – 2-3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 4 kiwi
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 1 łyżka miodu
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE
1.W misce ubij jajka z cukrem. Dodaj przesianą mąkę, ekstrakt waniliowy, kakao ciemne
z Ghany, olej, mleko i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
2. Jogurt wymieszaj z serkiem mascarpone. Dodaj nadzienie Czekotubki Karmellove. Dopraw miodem i sokiem z cytryny. Kiwi obierz i pokrój w plasterki. Polej miodem i sokiem z cytryny oraz dodaj posiekaną bazylię. Odstaw do zamarynowania.
3. Gofry smaż w gofrownicy, aż brzegi będą chrupiące. Upieczone podaj z kremem
i owocami.