Polenta z brokułem to świetny pomysł na efektowną potrawę, którą można serwować na gorąco i na zimno. Doskonale sprawdzi się jako danie główne, a także jako ciekawa, aromatyczna przekąska dla jednej lub wielu osób. Połączenie delikatnej polenty z aromatyczną pastą, kiełkami, brokułami oraz pestkami tworzy danie, które kusi smakiem i wyglądem. Ta oryginalna potrawa z pewnością podbije podniebienia dużych i małych smakoszy, wegetarian oraz miłośników tradycyjnej kuchni.
Kukurydziana polenta – składniki:
NA POLENTĘ:
- 1 szklanka kaszki kukurydzianej,
- 3 szklanki wody,
- 20 g masła,
- sól.
NA NADZIENIE:
- 2 opakowania Pasty z pestkami dyni z brokułami,
- 1 mały brokuł,
- prażone ziarna słonecznika,
- czarnuszka,
- kiełki lucerny lub rzodkiewki.
PRZYGOTOWANIE:
Do wrzątku dodajemy masło, sól, a następnie wsypujemy kaszkę kukurydzianą. Gotujemy polentę przez 10-15 minut, cały czas intensywnie mieszając. Odstawiamy na chwilę, po czym z jeszcze ciepłej masy formujemy placuszki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie dzielimy brokuł na małe różyczki i chwilę je gotujemy. Rozgrzewamy masło klarowane, na dużym ogniu obsmażamy placuszki z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i układamy na talerzach. Na placuszki nakładamy po łyżce pasty, dekorujemy różyczkami brokułu, ziarnami oraz kiełkami. Równie dobrze smakują ciepłe, jak i zimne.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min
LICZBA PORCJI: 4 porcje
Wskazówka: Placuszki formujemy z jak najcieplejszej polenty – w miarę studzenia staje się ona coraz sztywniejsza.
Na podstawie mat. prasowych Well-well.eu