Walory smakowe karczocha są cenione od wieków w Europie. W lecznictwie karczoch jest wykorzystywany od początku dwudziestego wieku. Karczoch pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego, a obecnie uprawiany jest w prawie wszystkich krajach zachodniej Europy.
Karczoch ma grubą, żebrowana łodygę, jego wysokość dochodzi nawet do półtora metra. Spożywa się dno karczocha oraz łuski okrywy niedojrzałych kwiatostanów.
Właściwości zdrowotne mają liście i kwiaty karczocha, które są bogate w :
- kwas jabłkowy
- kwas mlekowy
- kwas cytrynowy
- flawonoidy
- cynarynę
- sole potasu
- sterole
- garbniki
- witaminę A
- wszystkie witaminy z grupy B
Karczoch zwiększając wydzielanie żółci chroni i regeneruje w ten sposób wątrobę.
Inne ważne właściwości karczochów:
- obniża poziom cholesterolu
- obniża poziom kwasów tłuszczowych
- silne działanie moczopędne
Karczochy powinny szczególnie spożywać osoby cierpiące na schorzenia nerek i wątroby.
Przepis na potrawę z karczochów: Karczochy w sosie czosnkowym
Składniki:
- 4 duże kuliste karczochy
- sól , biały pieprz
- 350ml kwaśnej śmietany
- 2 duże cebulę
- 1 łyżka octu winnego
- 4-6 posiekanych ząbków czosnku
Sposób przygotowania:
Odetnij łodygi karczochów tak, by stabilnie leżały na talerzu. Włóż karczochy do wrzącej wody tak, żeby były częściowo zanurzone i gotuj do miękkości. Karczoch jest miękki, jeżeli można łatwo odgiąć liść zewnętrzny. Wyjmij karczochy z wody, odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj sos:
Wymieszaj razem śmietanę, cebule, czosnek oraz ocet.
Z karczochów wyjmij środkowe liście, zostawiając tylko zewnętrzne. Usuń niejadalny środek, odsłaniając dno. Połóż karczocha na talerzu nalej sos do środka. Karczocha jemy odrywając liście i maczając je w sosie.