Owoce i warzywa

Karczoch i jego właściwości

Walory smakowe karczocha są cenione od wieków w Europie. W lecznictwie karczoch jest wykorzystywany od początku dwudziestego wieku. Karczoch pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego, a obecnie uprawiany jest w prawie wszystkich krajach zachodniej Europy.

Karczoch ma grubą, żebrowana łodygę, jego wysokość dochodzi nawet do półtora metra. Spożywa się dno karczocha oraz łuski okrywy niedojrzałych kwiatostanów.

Właściwości zdrowotne mają liście i kwiaty karczocha, które są bogate w :

  • kwas jabłkowy
  • kwas mlekowy
  • kwas cytrynowy
  • flawonoidy
  • cynarynę
  • sole potasu
  • sterole
  • garbniki
  • witaminę A
  • wszystkie witaminy z grupy B

Karczoch zwiększając wydzielanie żółci chroni i regeneruje w ten sposób wątrobę.

Inne ważne właściwości karczochów:

  • obniża poziom cholesterolu
  • obniża poziom kwasów tłuszczowych
  • silne działanie moczopędne

Karczochy powinny szczególnie spożywać osoby cierpiące na schorzenia nerek i wątroby.

Przepis na potrawę z karczochów: Karczochy w sosie czosnkowym

Składniki:

  • 4 duże kuliste karczochy
  • sól , biały pieprz
  • 350ml kwaśnej śmietany
  • 2 duże cebulę
  • 1 łyżka octu winnego
  • 4-6 posiekanych ząbków czosnku

Sposób przygotowania:

Odetnij łodygi karczochów tak, by stabilnie leżały na talerzu. Włóż karczochy do wrzącej wody tak, żeby były częściowo zanurzone i gotuj do miękkości. Karczoch jest miękki, jeżeli można łatwo odgiąć liść zewnętrzny. Wyjmij karczochy z wody, odstaw do wystygnięcia.

Przygotuj sos:

Wymieszaj razem śmietanę, cebule, czosnek oraz ocet.

Z karczochów wyjmij środkowe liście, zostawiając tylko zewnętrzne. Usuń niejadalny środek, odsłaniając dno. Połóż karczocha na talerzu nalej sos do środka. Karczocha jemy odrywając liście i maczając je w sosie.

Dodaj komentarz