Kawa, herbata

Herbaty IRVING inspiracją na letnie orzeźwienie

Szukasz oryginalnych pomysłów na orzeźwienie? Myślisz o zdrowej alternatywie dla słodkich napojów zamkniętych w butelce? IRVING przedstawia pomysły na owocowe, pełne słońca mrożone herbaty i koktajle na bazie herbaty, które wyśmienicie smakują i gaszą pragnienie.

Latem przygotujmy jeden z ulubionych napojów Polaków – herbatę – w nowej, mrożonej odsłonie. Pomysłów na jej wykorzystanie jest wiele. Wystarczy do zaparzonego naparu dodać owoce, kostki lodu czy sok i orzeźwiający napój gotowy. Herbaty IRVING z dodatkiem owoców, soków owocowych i aromatów stanowią doskonała bazę do sporządzania letnich kompozycji pozwalając na eksperymentowanie ze smakami, zapachami i kolorami.

Czy wiesz, że: samodzielnie przygotowana mrożona herbata jest zdrowszą alternatywą dla słodzonych, butelkowanych napojów, gdyż nie zawiera składników chemicznych i oparta jest na naturalnych komponentach – owocach, sokach, które sami dodajemy. Przygotowując napój możemy też kontrolować zwartość cukru. Dodatkowo dzięki esencjonalnemu naparowi z liści herbaty, domowa „ice tea” zachowuje wszystkie zdrowotne właściwości herbaty oraz jej prawdziwy, wyczuwalny smak.

Eksperci kulinarni IRVING przygotowali kilka propozycji zarówno na mrożoną herbatę, jak i koktajle i drinki z wykorzystaniem herbat IRVING.

MROŻONE HERBATY

Czerwona mrożona herbata

Składniki:

4 saszetki herbaty Irving z kawałkami owoców (do wyboru Malinowa Polana, Żurawina, Owocowy Las), cukier do smaku, woda mineralna, truskawki, listki mięty.

Herbatę zaparzyć w 1 litrze wody, dosłodzić do smaku.

Napar przelać do foremek do lodu, zamrozić.

Herbaciane kostki lodu wsypać do dzbanka, zalać wodą mineralną.

Dekorować truskawkami, listkami świeżej mięty.

Tradycyjna ice tea

Składniki:

4-5 saszetek Herbaty Zielonej Cytrynowej Irving, cytryny i limonki, cukier do smaku.

Herbatę zalać 1 litrem gorącej wody o temperaturze 90ºC i parzyć 5 minut.

Dodać plasterki cytryn i limonek, cukier do smaku, wymieszać.

Do szklanek lub dzbanka (odpornych na gorące napoje) wrzucić do pełna kostki lodu i napełnić gorącą herbatą.

Można również wcześniej schłodzić herbatę przed podaniem.

HERBACIANE KOKTAJLE

Koktajl z czerwonych owoców na bazie mleka sojowego

Składniki:

4 saszetki herbaty Irving z kawałkami owoców (do wyboru: Malinowa Polana, Żurawina, Owocowy Las), cukier do smaku, mleko sojowe, lody waniliowe, maliny, truskawki, jeżyny, żurawina – owoce świeże lub mrożone, listki świeżej mięty lub/bazylii.

Herbatę zaparzyć w 1 litrze wody, dosłodzić do smaku.

Przelać w woreczki do lodu, zamrozić.

Kostki lodu herbacianego wsypać do blendera, dodać mleko sojowe, łyżkę lodów waniliowych, owoce, świeżą miętę lub bazylię. Wszystko zmiksować.

Podawać w wysokich szklankach.

Granita brzoskwiniowa

Składniki:

4-5 saszetek Herbaty Czarnej Brzoskwiniowej Irving, puszka brzoskwiń/ świeże brzoskwinie, cukier do smaku, mleko ryżowe, lody waniliowe. Truskawki, brzoskwinie, limonka, winogrona do dekoracji.

Herbatę zaparzyć w 1 litrze wody, można osłodzić. Przelać w woreczki do lodu i zamrozić.

Gotowe kostki lodu herbacianego wsypać do miksera dodać mleko ryżowe, gałkę lodów waniliowych, kilka brzoskwiń z puszki wraz z sokiem. Wszystko zmiksować.

Szklanki do połowy objętości napełnić pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami zalać zmiksowanym napojem.

Ozdobić plasterkiem brzoskwini, owocami.

Owocowy dzbanek

Składniki:

po 3 saszetki herbat Irving: Czarnej Brzoskwiniowej i Cytrynowy Gaj, pokrojone w kostkę owoce: cytryny, pomarańcze, mandarynki, kiwi, arbuz

Herbaty zaparzyć w 0,5 litra wody każdą, dosłodzić do smaku, schłodzić.

Dzbanek wypełnić pokrojonymi w kostkę owocami i kostkami lodu, zalać naparem z herbaty.

HERBACIANY DRINK

Cosmopolitan

Składniki:

Po 2 saszetki herbaty Irving Cytrynowy Gaj i Irving Żurawina, wódka, Cointreau, sok oraz świeże owoce limonki.

Do shakera z lodem wlać wódkę, likier Cointreau (Triple Sec), sok z połowy owocu limonki oraz schłodzony napar z herbaty (można dosłodzić do smaku).

Wszystko wymieszać i przelać do kieliszków.

Dekorować limonką.

Dodaj komentarz