Ile razy w trakcie upalnego dnia sięgaliśmy po kupne, mrożone herbaty w nadziei, że będzie to lepszy wybór niż inne, gazowane i słodkie napoje. Niestety, jak się okazuje składy popularnych Ice Tea to również… sama woda i cukier. Ile tak naprawdę jest herbaty w herbacie i jakimi dodatkowymi substancjami zaskakują nas producenci?
Na pierwszy miejscu woda, później nie jest już tak zdrowo. Cukier, syrop glukozowo- fruktozowy, barwnik, sorbinian potasu, benzoesan sodu oraz cytryniany sodu. A tytułowa herbata? Często jej zawartość waha się między 0,1% do „aż” 0,29%. Chcąc więc zadbać o swoje zdrowie, najlepiej jest przygotować mrożoną herbatę w domu. Całość zajmie nam kilkanaście minut, a nasz organizm będzie wdzięczny za zrezygnowanie z kolejnej dawki cukru.
Klasyczne Ice Tea
Najbardziej klasyczna wersja popularnej mrożonej herbaty.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Limonka
- Liście świeżej mięty
- Kostki lodu
- Opcjonalnie miód lub brązowy cukier
Przygotowanie:
Herbatę wrzucamy do dzbanka zimnej wody i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odcedzamy liście herbaciane. Do naparu dodajemy pokrojoną w plasterki limonkę, świeże liście mięty, kostki lodu. Jeśli lubimy słodsze napoje możemy dosłodzić herbatę brązowym cukrem lub miodem.
Mrożona herbata z grejpfrutem
Grejpfruty są niskokaloryczne oraz mają niski indeks glikemiczny. To również doskonałe źródło witaminy C oraz sposób na obniżenie złego cholesterolu. Dodatkowo są niezwykle smaczne, warto więc przygotować na ich bazie herbatę mrożoną.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- 3 grejpfruty
- Liście mięty
- Kostki lodu
- Opcjonalnie miód lub brązowy cukier
Przygotowanie:
Herbatę parzymy na zimno – do dzbanka zimnej wody dodajemy liście herbaciane i pozostawiamy na godzinę. Po tym czasie odcedzamy liście, a do naparu dodajemy sok z 2 ½ grejpfrutów. Dodajemy kostki lodu i, jeśli preferujemy słodsze napoje, brązowy cukier lub miód. Dekorujemy cząstkami pozostałego owocu i liśćmi mięty.
Mango Ice Tea
Ten niezwykle smaczny i słodki owoc pochodzi z Indii. Jego dodatek pozwoli uzyskać słodką herbatę, której nie potrzeba będzie już dodatkowo dosładzać np. miodem.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Mango
- Kostki lodu
- Liście mięty
Przygotowanie:
Herbatę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odcedzamy liście. Do naparu dodajemy zblendowane mango. Dokładnie mieszamy, dodajemy kostki lodu i zdobimy liśćmi mięty.
Smacznego!