Kawa, herbata

Herbata czarna z kawałkami malin

Firma POSTI wprowadziła na rynek atrakcyjną nowość – herbatę czarną Malinową. Poszerzyła tym samym grono herbat czarnych owocowych, do którego należą równie doskonałe w smaku herbaty Tropikalna i Cytrynowa.
Nowa herbata Malinowa POSTI stanowi doskonałą propozycję dla herbacianych smakoszy – szczególnie tych, którzy przepadają za owocowymi orzeźwieniem. Jej lekko słodki, łagodny smak uzyskano dzięki połączeniu wyśmienitej cejlońskiej herbaty z kawałkami pachnących, pełnych słońca malin. Kompozycja tworzy aromatyczny napar, idealny do popijania o każdej porze dnia. Latem z powodzeniem podać ją można w wersji mrożonej, natomiast zimą będzie świetnym pomysłem na szybką rozgrzewkę.

Malinowy sorbet herbaciany

Składniki: 4 saszetki herbaty czarnej POSTI z kawałkami malin, 3 łyżeczki cukru lub 2 łyżeczki lejącego miodu, 400 ml wody, sok z połowy cytryny lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego, 3 łyżki syropu malinowego, garść malin

Sposób przygotowania: Herbatę zaparzyć w 200 ml wody przez ok. 8 minut, aż do uzyskania mocnej esencji. Resztę wody (200 ml) zagotować z cukrem do momentu wrzenia, a następnie wymieszać uzyskany syrop cukrowy z esencją herbaty. Dodać sok cytrynowy lub kwasek, wymieszać i przelać do metalowego naczynia. Włożyć do zamrażalnika na około 3 godziny.

Uwaga! Sorbet należy mieszać od czasu do czasu w trakcie zamarzania – tak aby pokruszyć go na kawałki zanim zamarznie na kamień. Gotowy deser przełożyć do pucharków, udekorować malinami, polać syropem malinowym i miodem.

Dodaj komentarz