2011 to wyjątkowy rok dla Starbucks, ponieważ w kwietniu minie 40 lat od powstania pierwszego sklepu Starbucks Coffee, Tea and Spices na Pike Place Market w Seattle. Z okazji 40. urodzin Starbucks pragnie w sposób szczególny nawiązać do swojej historii oraz prezentowanych przez firmę wartości. W styczniu oraz w lutym zachęcamy naszych klientów do spróbowania naszej niepowtarzalnej, aromatycznej kawy przelewowej, jak również kawy specjalnej Guatemala Casi CieloTM, która zawita do Polski już po raz drugi.
Zima to czas, gdy słońce wschodzi późno, a pogoda często nie sprzyja pozytywnemu nastrojowi, dlatego też Starbucks pragnie zachęcić swoich gości, aby rozpoczynali dzień od wyśmienitej kawy, która rozgrzeje, pobudzi zmysły oraz pozwoli im nabrać energii do pracy. Oprócz naszych tradycyjnych napojów kawowych, takich jak Caffe Latte, Caffe Mocha czy Cappuccino, o poranku proponujemy im intensywną i aromatyczną kawę z ekspresu przelewowego dostępną w rozmiarze tall, grande oraz venti. Dodatkowo, przez cały okres trwania zimowej promocji, do 7 marca, przy zakupie dowolnej kawy pełnoziarnistej nasi klienci otrzymają bezpłatną kawę przelewową w rozmiarze tall.
„Starbucks pozyskuje, pali oraz sprzedaje specjalistyczne kawy przyrządzane w 100% z najwyższej jakości ziaren arabica uprawianych we wszystkich najważniejszych regionach na świecie – w Ameryce Południowej, Afryce oraz w regionie Azji i Pacyfiku. Bardzo serdecznie zapraszamy wszystkich do odwiedzania naszych kawiarni już od samego rana i zachęcamy do degustacji naszych wyjątkowych mieszanek ziaren, które na życzenie klienta mogą być zaparzane w ekspresie przelewowym i podawane w postaci klasycznej czarnej kawy, lub też z dodatkiem mleka, śmietanki czy cukru. Nasza kawa budzi do życia” – powiedziała Agnieszka Kozłowska, Starbucks Brand Manager na rynek Europy Środkowo-Wschodniej.
Oprócz kawy przelewowej przygotowywanej na bazie wybranych mieszanek ziaren dostępnych w kawiarniach Starbucks przez cały rok, w styczniu oraz w lutym nasi goście będą mogli skosztować również naszej wyjątkowej kawy specjalnej, Guatemala Casi CieloTM. Jest to bogata i wytworna mieszanka ziaren pochodzących z Ameryki Łacińskiej, która, ze względu na swój głęboki i uniwersalny smak, idealnie pasuje do każdego posiłku. Guatemala Casi CieloTM najlepiej komponuje się z czekoladą i karmelem, a także z cytryną, ziołami oraz serami. Intrygujące czekoladowe nuty oraz delikatny kwiatowy aromat sprawiają, że każdy jej łyk stanowi niezwykłe doznanie smakowe.
Kawa Guatemala Casi CieloTM posiada certyfikat StarbucksTM Shared PlanetTM, co świadczy o tym, że jest uprawiana z poszanowaniem środowiska naturalnego i zgodnie z zasadami etyki. Ponadto, od 2005 roku, w ramach współpracy z organizacją Save the Children, Starbucks zaangażował się w edukację 11 500 młodych ludzi w szkołach podstawowych i średnich w Gwatemali. Dzięki wspólnym działaniom organizacji oraz firmy Starbucks, dzieci mogą uczestniczyć w dwujęzycznym programie nauczania, który dodatkowo uwzględnia aspekt kulturowy, nawiązując do tradycji starożytnych Majów. Partnerzy (pracownicy) Starbucks aktywnie wspomagają rozwój placówek edukacyjnych w Gwatemali, gromadząc fundusze na budowę bibliotek i placów zabaw w szkołach.
„Guatemala Casi CieloTM to jedna z ulubionych kaw naszych Partnerów, nic więc dziwnego, że przypadła też do gustu naszym klientom w Polsce. W styczniu i w lutym będą oni mogli ponownie delektować się jej niezwykłym smakiem oraz aromatem. W zimowej ofercie Starbucks nie zabraknie również nowych wzorów kubków ceramicznych i termicznych, a już od 1 lutego na naszych gości czeka wyjątkowa kolekcja walentynkowa. Jestem pewna, że każdy znajdzie w naszych kawiarniach coś dla siebie i swojej drugiej połowy” – dodała Agnieszka Kozłowska.