Grillowe menu – czym zaskoczyć gości?
Mięso i ryby

Grillowe menu – czym zaskoczyć gości?

Nadchodzące weekendy wielu z nas upłyną pod znakiem grillowania w gronie rodziny i przyjaciół. W końcu sezon wiosenno-letni, przy sprzyjającej aurze, to najlepsza pora, by dać ponieść się kulinarnej fantazji i zaserwować gościom wyjątkowe potrawy z grilla – idealne na czas biesiad w plenerze.  

Czas na grilla

Urządzając mniejsze czy większe przyjęcie pod chmurką, podczas którego dania z grilla będą grać pierwsze skrzypce, warto przeanalizować listę gości i dostosować menu pod zróżnicowane gusta. Wśród zaproszonych zapewne znajdą się i miłośnicy grillowanych klasyków, jak i Ci, którzy doceniają kulinarne eksperymenty. Dobrze pamiętać także o osobach dbających o linię, poszukujący lekkostrawnych potraw z rusztu. Jak mówi Monika Berger, ekspert z firmy produkującej „ślōnskie szpecyjały”, grono konserwatywnych klientów nie zmniejsza się. – Amatorzy konkretnych i tradycyjnych dań z grilla w naszej ofercie mają z czego wybierać. Stek z karkówki, Piekielne żeberka, boczek, Krupniok, no i niezastąpione kiełbasy – Kiełbasa Sołtysa czy też Kiełbasa Sołtysa Wędzona to gwarancja aromatu, wokół którego żaden fan grilla nie przejdzie obojętnie. Wciąż nie brakuje klientów, którzy bez takich klasyków wprost nie wyobrażają sobie plenerowej uczty. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak idealnie na grillu sprawdzają się chociażby osadzone w śląskiej tradycji kulinarnej – Frankfurterki. Służy im zatem nie tylko patelnia, ale z powodzeniem odnajdą się również w roli grillowanej potrawy. A co zaserwować smakoszom dbającym o formę? Na początek zatroszczmy się o porządny ruszt z nierdzewnej stali, tak aby dania się nie przypalały i nie przywierały – zaznacza ekspert. W roli lekkiej przekąski idealnie sprawdzą się  nasze opcje na grilla w wersji fit. Kaszok i Ryżok to prosty skład: mięso wieprzowe, specjalna kompozycja przypraw oraz w zależności od wybranej wersji – kasza pęczak bądź ryż i kapusta. Przykładem nowoczesnej kuchni mogą być także Paluszki grillowe czy bazujący na białej kiełbasie – Ślimak grillowy. Pamiętajmy, że potrawy z grilla mogą być zdrowsze i mniej tuczące, niż ich odpowiedniki serwowane w formie smażonych dań. Należy jednak zadbać o kilka podstawowych aspektów: nie przesadzać z czasem grillowania, wybierać świeże mięso wysokiej jakości oraz używać jednorazowych tacek.

Zakłady Mięsne Berger to działający na rynku od 1983 roku producent i dystrybutor „ślōnskich szpecyjałōw” – wysokiej jakości mięs i wędlin, charakterystycznych dla regionu Górnego Śląska. Firma Berger zajmuje się kompleksowo procesem tworzenia swoich wyrobów – od współpracy ze sprawdzonymi dostawcami półtusz wysokiej klasy po sprzedaż hurtową i detaliczną towarów. Najważniejszym ogniwem dystrybucji produktów Zakładów Mięsnych Berger są rozsiane w całym rejonie Górnego i Dolnego Śląska własne sklepy firmowe.

Więcej informacji na: www.berger.biz.pl

Dodaj komentarz