Gotowane ramiona ośmiornicy
Mięso i ryby Ryby

Gotowane ramiona ośmiornicy

Lekka, zdrowa i aromatyczna kuchnia śródziemnomorska staje się w naszym kraju coraz bardziej popularna. Duży udział w tym sukcesie mają bez wątpienia owoce morza, które stanowią podstawę wielu potraw z rejonu Morza Śródziemnego.
Firma PESCANOVA, wychodząc naprzeciw nowym kulinarnym trendom, wprowadza do swojej oferty gotowane ramiona ośmiornicy. Ten przysmak rodem z hiszpańskiej Galicji z pewnością podbije nasze serca i podniebienia.

Owoce morza – na zdrowie!

Dlaczego frutti di mare zyskuje w naszym kraju coraz większe rzesze zwolenników? Otóż owoce morza to nie tylko synonim doskonałego smaku, ale również prawdziwa skarbnica składników odżywczych niezbędnych dla naszego zdrowia. Morskie skorupiaki i głowonogi stanowią bogate źródło wysokowartościowego oraz łatwo przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin i składników mineralnych. Wszystkie one niezwykle korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Witaminy z grupy B mają dobroczynne działanie na układ nerwowy, poprawiają przemianę materii i koncentrację. Selen chroni układ odpornościowy i naczynia krwionośne, a kwasy omega-3 pozwalają zachować sprawność fizyczną i umysłową oraz zwiększają poziom serotoniny, dzięki czemu czujemy się szczęśliwsi. Regularnie spożywając frutti di mare możemy zatem w prosty i przyjemny sposób zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Aby jednak nie popaść w kulinarną rutynę warto poeksperymentować w kuchni z coraz to nowymi potrawami na bazie owoców morza. Pomogą nam w tym gotowane ramiona ośmiornicy – nowość z oferty firmy PESCANOVA.

 

Kulinarna rewolucja z ośmiornicą PESCANOVA w tle

O ile większość z nas doskonale radzi sobie z przygotowaniem pysznego dania z krewetkami, krabami czy homarami, o tyle przyrządzenie ośmiornicy może nam się wydać zadaniem niezwykle trudnym. Nic bardziej mylnego! Dzięki gotowanym ramionom ośmiornicy firmy PESCANOVA wyczarowanie galicyjskiego przysmaku „Pulpo al Gallego” będzie proste jak nigdy wcześniej. Wystarczy na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek, następnie obniżyć temperaturę, dodać kawałki ośmiornicy i podgrzewać przez 1-2 minuty. Całość należy doprawić grubo mieloną solą morską i już po chwili możemy delektować się tą prostą, a zarazem wykwintną hiszpańską potrawą. Co ciekawe, gotowane i krojone ramiona ośmiornicy firmy PESCANOVA doskonale smakują nie tylko na ciepło, ale również w postaci zimnej przystawki. Jej przyrządzenie nie sprawi trudności nawet początkującemu adeptowi sztuki kulinarnej. Kawałki ośmiornicy, po rozmrożeniu i wysuszeniu, należy wymieszać ze słodką i ostrą mieloną papryką oraz drobno posiekanym lub wyciśniętym czosnkiem. Następnie musimy polać wszystko obficie oliwą z oliwek oraz przyprawić solą morską, by całość nabrała głębi smaku. Tak przyrządzona ośmiornica z pewnością stanie się przebojem niejednego przyjęcia.

 

Owoce morza to przysmak coraz częściej goszczący na polskich stołach. Delektujemy się nimi już nie tylko podczas wykwintnych kolacji – ale wielu z nas chciałoby, by stanowiły one element codziennych posiłków. Gotowane ramiona ośmiornicy, nowość w ofercie firmy PESCANOVA, doskonale wpisują się w tę modę na kuchnię śródziemnomorską, a przy tym stanowić mogą doskonałą bazę dla kulinarnych eksperymentów.

Ramiona ośmiornicy, gotowane, krojone

  • Skład: ośmiornica, woda, sól
  • Masa netto: 250 g
  • Masa netto po odsączeniu: 235 g
  • Cena brutto: 28,98 za opakowanie
  • 100 gram produktu zawiera średnio: Białko – 15,0 g; Węglowodany – 0,9 g; Tłuszcze 0,3 g; Cholesterol – 1,6 mg; Sód – 21,5 mg; Potas – 1,6 g; Wapń – 124 mg; Żelazo – 1,5 mg

Dodaj komentarz