Aktualności Alkohole Polecamy Produkty płynne

Festiwal Jabłka i Cydru nad Wisłą w Warszawie

W ostatnią niedzielę wakacji (30 sierpnia) w Warszawie odbył się pierwszy Festiwal Jabłka i Cydru. Koncerty, pokazy, degustacje kulinarne i mnóstwo atrakcji związanych z jabłkami i cydrem – to wszystko czekało na warszawiaków w klubokawiarni Plażowa.
Plaża, Wisła i widok na Warszawę z jej najpiękniejszej strony. Całodzienny Festiwal w otoczeniu natury i w towarzystwie miejskiego cydru – tak miłośnicy miejskich imprez plenerowych i dobrej zabawy pożegnali lato. Na festiwalowej scenie królowali mistrzowie nastrojowego electro-popu The Dumplings i duet Hatti Vatti z Misią Furtak.
Świętowanie zakończenia wakacji w mieście ze szklaneczką cydru wypełnionego lodem spodobało się mieszkańcom stolicy, którzy przez cały dzień doskonale bawili się na warszawskiej plaży.

Jabłka dla wszystkich

Na plaży rozgościli się wystawcy i miłośnicy jabłek oraz jabłkowych przetworów. Siedząc przy wspólnych stołach i na drewnianych leżakach można było spróbować kuchni z różnych stron świata. W barze zaś królował cydr serwowany na lodzie, który w upalny, letni dzień przynosił prawdziwe orzeźwienie.

Jabłka królowały wszędzie. Każdy mógł się nimi częstować wprost ze skrzyń ustawionych na terenie całego Festiwalu. Ten ulubiony owoc Polaków stał się inspiracją dla szefa kuchni Tomasza Jakubiaka, który na oczach gości przygotowywał aromatyczne potrawy. Sądząc po kolejce, jaka ustawiła się pod sceną, na której gotował Jakubiak, dania przypadły do gustu festiwalowym gościom.

Pysznie i orzeźwiająco

Festiwal Jabłka i Cydru sponsorowany przez markę Strongbow to pierwsze takie wydarzenie w Warszawie. Polacy kochają jabłka, dlatego pokochali też lekki cydr. Nie mogło go więc zabraknąć także w ostatnią wakacyjną niedzielę.
I to nie tylko w oczywistej postaci – trunku serwowanego na lodzie. Lody o smaku cydru? To nie tylko możliwe, ale i pyszne. Przekonali się o tym uczestnicy festiwalu próbując lodów Strongbow Gold Apple i Red Berries przygotowanych przez stołeczną lodziarnię LODOVE.

Można było również skosztować orzeźwiającego soku ze świeżych jabłek, własnoręcznie wyciśniętego na domowej prasce do owoców. Dobierając różne gatunki jabłek według własnego pomysłu, każdy mógł stworzyć unikalną kompozycję smakową i przekonać się, że… jabłko jabłku nie równe.

Wspaniałe podsumowanie gorącego lata miało smak cydru i jabłek we wszystkich możliwych postaciach. Festiwal Jabłka i Cydru przyciągnął tysiące wielbicieli wypoczynku w mieście, jest więc nadzieja, że festiwal na stałe zagości w stołecznym kalendarzu.

Wyłącznym sponsorem wydarzenia była marka cydru Strongbow.

Dodaj komentarz