Egzotyczne słodkości na Wielkanocnym stole
Przepisy

Egzotyczne słodkości na Wielkanocnym stole

Wielkanoc to wyjątkowy czas zadumy i radości ze spędzania czasu w rodzinnym gronie. Przygotowując się do świąt sprzątamy i przystrajamy nasz dom wielkanocnymi ozdobami. Chcemy, aby zagościł w nim wyjątkowy nastrój, dlatego nie wyobrażamy sobie tego czasu bez cudownych zapachów tradycyjnych wypieków, które wydobywają się z kuchni. Warto jednak odświeżyć nasze menu dodatkiem egzotycznych owoców.

Baby, serniki i mazurki to tradycyjne wypieki, które podczas świąt są rajem dla podniebienia i radością dla oczu. Warto jednak czasem postawić na coś nietuzinkowego i odświeżyć w ten sposób świąteczne menu. Jednym z ciekawych pomysłów na oryginalne słodkości jest nadanie im egzotycznego akcentu. Taki efekt możemy uzyskać dodając do deseru np. mango czy marakuję.

W przedświąteczne przygotowania warto włączyć również najmłodszych. Możemy zachęcić dzieci do stworzenia wielkanocnych dekoracji, które będą bardziej oryginalne niż te kupione w sklepie. Sianie rzeżuchy, robienie ozdób z masy solnej, malowanie pisanek i zdobienie koszyczków – to tylko niektóre z pomysłów. Warto też zaprosić dzieci do zabawy przy świątecznych wypiekach. Przygotowanie ciasteczek z musem mango w połączeniu z wykonanymi własnoręcznie ozdobami w formie kurczaczków będzie świetną zabawą. Wypieki idealnie sprawdzą się jako efektowna ozdoba naszego wielkanocnego stołu, którą dzieciaki będą zachwalać każdemu. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu.

Kruche ciasteczka-kurczaczki z musem mango

Składniki:

Ciastka:

250 g mąki pszennej

110 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

1 kostka masła

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dekoracja:

1 mango

1 łyżeczka cukru trzcinowego Cukier Królewski

2 łyżeczki żelatyny

4-5 łyżek gorącej wody

Masa cukrowa:

350 g cukru pudru Cukier Królewski

40 g glukozy w proszku

1 czubata łyżeczka żelatyny w proszku

20 ml zimnej wody

barwniki spożywcze w kolorze czarnym i czerwonym

Krok I

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, owinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.

Krok II

Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać z niego okrągłe/owalne kształty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i upiec na złoty kolor (około 15 minut). Ostudzić.

Krok III

Miąższ z mango zmiksować blenderem. Cukier, żelatynę i wodę wymieszać. Połączyć z musem z mango, odstawić na około 15 minut, a następnie wyłożyć mus na ciasteczka. Wstawić do lodówki na około 30 minut, aby całość stężała.

Krok IV

Przygotować masę cukrową. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na 5 minut. Dodać do niej glukozę i podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Dodawać stopniowo do cukru pudru i zagniatać jak ciasto, do uzyskania gładkiej masy. Podzielić na 3 części: jedną zostawić białą, do pozostałych dodać barwnik czerwony i czarny, ponownie wyrobić, aby uzyskać jednolity kolor. Z masy cukrowej uformować oczy, dziubki i nóżki kurczaków. Ułożyć je na ciasteczkach.

Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie oraz www.cukier-krolewski.pl/przepisy

Dodaj komentarz