Aktualności Owoce i warzywa Polecamy

,,Doceń polskie” – Ogólnopolski Program Promocyjny

Program ,,Doceń polskie” to promocja wysokiej jakości produktów spożywczych, które są dostępne na naszym rynku. Organizatorzy tego Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego od pięciu lat zachęcają do wybierania artykułów spożywczych rodzimych producentów.

Celem realizowanego od 2011 roku przedsięwzięcia jest propagowanie rodzimych wyrobów spożywczych wysokiej jakości oraz ich producentów. Podejmowane w jego ramach działania są adresowane zarówno do konsumentów, jak i wytwórców.

O tym, które z produktów otrzymają programowy certyfikat decydują specjaliści związani zawodowo z żywnością i technologią żywienia, a wśród nich m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Doceń polskie – producenci o patriotyzmie konsumenckim

Obserwacje wytwórców żywności potwierdzają, że świadomość konsumentów rośnie, a pochodzenie produktu ma coraz większy wpływ na decyzje zakupowe.

,,Kto ojczyźnie swej służy, sam sobie służy” – słowa Piotra Skargi dobrze oddają ideę patriotyzmu konsumenckiego. Świadome wybieranie lokalnych i krajowych produktów przynosi korzyści różnego typu. Ilekroć sięgamy po polską żywność, nie tylko cieszymy się jej smakiem i wysoką jakością, lecz także przyczyniamy się do rozwoju krajowych firm, a w konsekwencji – rozwijamy rodzimą gospodarkę – przypomina Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Doceń polskie – rodzime wyroby są coraz chętniej wybierane

Producenci artykułów spożywczych nagrodzonych przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie” są zgodni: konsumenci szukają rodzimych wyrobów i świadomie po nie sięgają. Oto kilka wypowiedzi producentów na ten temat:

Obserwujemy wzrost sprzedaży produktów, które są oznaczone jako polskie. Większość ludzi powraca do natury, mając świadomość, że to właśnie tam, ukryte jest nasze zdrowie – podkreśla Kamila Zubrycka, założycielka firmy Olejowy Raj.

Producenci zwracają uwagę na to, że konsumenci domagają się oznaczania polskich produktów.

Polskie społeczeństwo w bardzo dużym zakresie zwiększa swój zasób wiedzy na temat pochodzenia wyrobów oraz składników, które w danym produkcie się znajdują. Jednak nadal, ze względu na nieadekwatne reklamy, które ukazując się w mediach nie wskazują na prawdziwość specyfiki wyrobu, istnieje problem umiejętnego rozpoznawania pochodzenia produktu. Podkreślanie pochodzenia żywności jest zatem bardzo dobrą wskazówką, którą inne kraje wykorzystują do wspomagania patriotyzmu gospodarczego. Obserwujemy coraz liczniejszą rzeszę klientów, którzy wręcz domagają się wyraźnych oznaczeń naszych produktów jako naturalne, bez polepszaczy oraz polskie – przyznaje Magdalena Zgondek, Prezes Zarządu „Społem” Powszechnej Spółdzielni Spożywców w Głogowie.

Doceń polskie – polskie produkty, to wysoka jakość

Po artykuły spożywcze rodzimych producentów sięgają nie tylko konsumenci w kraju. O wysokiej jakości polskiej żywności przekonani są także smakosze zza granicy.

Klienci zagraniczni już wiedzą, że po przyjeździe do naszego kraju nie wyjadą bez polskich produktów regionalnych – zapewnia prezes głogowskiego „Społem”.

Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. Można stwierdzić, że jego działania i cel coraz bardziej mają odzwierciedlenie w świadomości polskich konsumentów.

Program Doceń polskie

źródło: doceń polskie

Dodaj komentarz