Lato w pełni. Warto więc skorzystać z dobrodziejstw, jakie niesie w postaci np. truskawek przyrządzając pyszne ciasta na każdą pogodę. Proponujemy więc Wam przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami i ciasteczkami McVitie’s Digestive Milk Chocolate. Do dzieła!
Czekoladowe ciasto z truskawkami – co jest Ci potrzebne
Składniki na biszkopt:
- 50 g (3 ciastka) McVitie’s Digestive Milk Chocolate
- 30 g mąki
- 20 g kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 100 g cukru
Składniki na krem waniliowy:
- 6 płatów białej żelatyny
- 500 g jogurtu waniliowego
- 80 g cukru
- 200 g śmietany
Składniki na krem truskawkowy:
- 6 płatów białej żelatyny
- 500 g truskawek
- 80 g cukru
- 200 g śmietany
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g śmietany
Wartość kaloryczna na porcję:
ok. 297 kcal, białko: 7 g, tłuszcze: 16 g, węglowodany: 29 g
Czekoladowe ciasto z truskawkami – sposób przygotowania
1) Pokrusz ciasteczka i wymieszaj je z mąką, kakao oraz proszkiem do pieczenia.
2) W oddzielnej misce ubij trzepaczką na jajka na kremową masę dodając do niej cukier oraz 2 łyżki gorącej wody.
3) Mieszankę mąki i ciastek połącz z ubitą masą, a następnie przełóż całość do zatrzaskowej formy (Ø 26 cm) wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 °C (z termoobiegiem: 160 °C) i piecz przez ok. 20 min.
4) Kiedy biszkopt się upiecze, pozostaw go chwilę do wystygnięcia. Ten czas przeznacz na posiekanie czekolady i roztopienie jej w garnku (na małym ogniu). Dodaj do niej 50 g śmietany. Następnie na wystudzony biszkopt nałóż łyżką czekoladową masę i odstaw do zastygnięcia.
5) Teraz przygotuj krem waniliowy. W tym celu namocz żelatynę w zimnej wodzie, żeby potem lekko odcisnąć i roztopić w małym garnku na słabym ogniu.
6) Do żelatyny dodaj 2 łyżki jogurtu, zamieszaj, dodaj resztę i ponownie zamieszaj. Otrzymasz wówczas krem. Odstaw go na ok. 15 min. do wystygnięcia. Następnie ubij na sztywno śmietanę i dodaj do wystudzonego kremu.
7) Po kremie waniliowym przyszedł czas na przygotowanie kremu truskawkowego. Podobnie jak poprzednio zaczynamy od namoczenia żelatyny. Kolejno kroimy umyte truskawki w ćwiartki i za pomocą widelca rozcieramy je na puree, dodając cukier. Lekko ogrzane 3 łyżki puree połącz z odciśniętą żelatyną, jednocześnie mieszając. Truskawkową masę studź przez ok. 15 min. Na koniec ubij na sztywno śmietanę i dodaj do kremu.
8) Na środek biszkoptu nałóż ok. 1/5 kremu truskawkowego. Następnie dodaj na środek kremu truskawkowego ok. 1/5 kremu waniliowego. Powtarzaj czynność naprzemiennie tak długo, aż zużyjesz obydwa kremy, a na masie powstanie wzór strucli. Tort wstaw do lodówki na ok. 4 godziny, aby stężał. Jeśli nie zużyłeś wszystkich truskawek możesz je wykorzystać do udekorowania ciasta razem z listkami mięty i pokruszonymi ciasteczkami Smacznego!
źródło: mat. prasowe McVities Digestive, newseria
fot. główne: tastesoflizzyt.com