Napoje, soki, woda

Cappy Owocowe Śniadanie

Firmy z systemu Coca-Cola w Polsce wzmacniają swoją obecność w segmencie soków, nektarów i napojów owocowych wprowadzając nowe produkty pod znaną marką Cappy – Cappy Owocowe Śniadanie. Jest to linia miksów owocowych stworzonych w celu uzupełnienia zrównoważonego śniadania. Nowe produkty Cappy są odpowiedzią na potrzeby osób, które poszukują sposobów na poprawę swojej diety, nie rezygnując z intensywnego trybu życia. Cappy Owocowe Śniadanie pojawiają się sukcesywnie w wybranych punktach sprzedaży od września.
„Poszerzenie naszej oferty produktowej pod marką Cappy to odpowiedź na zmieniające się potrzeby Polaków, którzy coraz częściej poszukują prostych i wygodnych sposobów na wzbogacenie diety w zawarte w sokach składniki odżywcze pochodzące z roślin” – mówi Sebastian Wężyk, menadżer marki Cappy w Coca-Cola Poland Services. „Cappy Owocowe Śniadanie to innowacyjny produkt, który stanowi doskonałe uzupełnienie jednego z najważniejszych posiłków w ciągu dnia czyli śniadania.” – dodaje Wężyk.

Cappy Owocowe Śniadanie, to smaczny śniadaniowy miks owocowy, dostępny w dwóch kompozycjach smakowych. Jedna kompozycja smakowa to mieszanka soku z ananasa i pomarańczy oraz przecieru bananowego i jabłkowego – taka kombinacja zapewnia orzeźwiający początek dnia, daje uczucie sytości i energię potrzebną przed południem. Druga kompozycja smakowa swój odmienny smak zawdzięcza sokom z jabłka, czarnej porzeczki i wiśni, oraz przecierowi z gruszki i bananów. Śniadaniowa linia Cappy to coś więcej niż wysokiej jakości sok, zawierający substancje phyto – odżywcze pochodzące z owoców. Prawdziwą różnicę czyni dodatek błonnika pokarmowego. Jedna porcja (250ml) „Cappy Owocowego Śniadania” dostarcza 7,6 g błonnika oraz 15% dziennego zalecanego poziomu wapnia i witamin B1, B2, B3, i B6. Sugerowana cena produktu 2,39 PLN.

Według statystyk, 10 milionów Polaków nie je śniadań ze względu na brak czasu, a w ich diecie znajduje się zbyt mało błonnika pokarmowego, który dostarczony wraz z pożywieniem rano, zapewniłby uczucie sytości oraz niezbędną energię w godzinach przedpołudniowych. Napięty plan dnia doprowadził do zmiany wzorców żywieniowych – nie tylko nie jemy regularnie, ale wręcz eliminujemy niektóre posiłki by w ten sposób zyskać na czasie. I choć za najważniejszy posiłek dnia powszechnie uznawane jest śniadanie, to właśnie z tego posiłku najczęściej rezygnują Polacy. W swoim postępowaniu nie jesteśmy osamotnieni – około 30% osób dorosłych w Wielkiej Brytanii, 19% w Niemczech i 19% w Hiszpanii (TNS, X 2006), również uważa, że zjedzenie śniadania jest zbyt czasochłonne i nie ma dla niego miejsca w napiętym harmonogramie dnia. Niestety, nieuchronną konsekwencją tej sytuacji jest fakt, że ludziom brakuje podstawowych substancji odżywczych, niezbędnych w zdrowej diecie.

„Jedzenie śniadania jest bardzo ważne, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi i pomaga kontrolować apetyt. Pominięcie śniadania może skutkować zmęczeniem, obniżeniem koncentracji i brakiem wydajności w pracy lub szkole. W takiej sytuacji chętniej sięgamy także po przekąski, takie jak czekolada i chipsy. Na dłuższą metę oznacza to także poważne problemy ze zdrowiem” – przestrzega Dorota Osóbka, dietetyk i właścicielka poradni FOOD LINE.

Owoce i warzywa to niedoceniane źródło substancji phyto – odżywczych, które według niezależnych badań wykazują ochronny wpływ na zdrowie człowieka, oraz błonnika pokarmowego, który poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, co ma fundamentalne znaczenie dla dobrego zdrowia. Dodatkowo pomaga organizmowi zachować właściwy poziom energii i prawidłową wagę. A to dwa obszary, w których koncentrują się zarówno największe potrzeby jak i troska o pozytywne efekty współczesnego człowieka. Naukowcy są zgodni, w diecie ludzi nie powinno brakować błonnika – dzienna zalecana dawka to >25 g błonnika (WHO; 2003), natomiast jego rzeczywiste spożycie przez przeciętnego Polaka wynosi 12g.

„Najwyższy czas abyśmy uświadomili sobie, że niewielki wysiłek polegający na włączeniu do diety zdrowych warzyw, owoców lub soków wyprodukowanych na ich bazie może pomóc nam w zachowaniu zdrowia na dłużej. Szczególnie, że żyjemy w warunkach dość stresujących, a to istotnie zwiększa naszą podatność na najgroźniejsze choroby” – mówi profesor Jan Oszmiański, Kierownik Zakładu Technologii Owoców i Warzyw Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Właściciel marki Cappy, The Coca-Cola Company, posiada ponad 60-letnie doświadczenie w produkcji soków. Na świecie, firma zajmuje pierwsze miejsce pod względem sprzedaży soków i napojów owocowych, produkując wiele marek najwyższej jakości soków, takich jak znana marka Minute Maid. Zarówno na świecie jak i w Polsce firma współpracuje z ekspertami, aby lepiej zrozumieć, jak, dzięki włączeniu soków do codziennej diety, składniki naturalnie występujące w roślinach mogą pomóc ludziom w zachowaniu zdrowia. Dzięki tej współpracy i długoletniemu doświadczeniu firma zdefiniowała najwyższe standardy jakości dla swoich soków. Badania, jakie firma prowadzi w zakresie tzw. phyto-odżywiania („phyto” to w języku greckim „roślina”) i posiadana wiedza owocują rozwojem nowych produktów oraz wprowadzaniem na rynek kolejnych napojów sokowych, dedykowanych poszczególnym grupom konsumentów.

Dodaj komentarz