Akcesoria kuchenne z silikonu
AGD Aktualności

Akcesoria kuchenne z silikonu

Silikonowe akcesoria kuchenne są obecnie bardzo popularne. Kusi ich kolorystyka, dzięki której gotowanie staje się jeszcze większą przyjemnością. Ponadto kolorowe akcesoria to niejako kuchenne gadżety. Praktyczne, ale i zachęcające do wspólnego gotowania, chociażby dzieci.

Mają zdecydowanie więcej zalet niż wad, ale i tym ostatnim warto się przyjrzeć przed zakupem. Zwrócić na nie uwagę, by ostateczny wybór był satysfakcjonującym.

 

Zalety silikonowych produktów

 

Silikon przypomina gumę, ale w przeciwieństwie do niej, nie wydziela żadnych zapachów pod wpływem działania wysokiej temperatury. Jest zatem bezwonny, a do tego nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne z produktami spożywczymi, co czyni go materiałem bezpiecznym.

 

Akcesoria kuchenne z silikonu doskonale sprawdzają się zarówno w niskich, jak i wysokich temperaturach. Do tego są bardzo elastyczne. Ta cecha wpływa na łatwość przechowywania i zminimalizowane ryzyko odkształcania się. To oznacza, że akcesorium, które jest szczególnego kształtu bądź zbyt duże i nie możemy go zmieścić w stanie rozłożonym, można zgiąć, zwinąć lub złożyć. W taki sposób przechowywane, po wyjęciu ponownie odzyskuje swoje kształty.

 

Ze względu na szeroki zakres temperatur, w jakich mogą być użytkowane produkty z silikonu, akcesoria takie nabywają cechy uniwersalności. Można w nich piec praktycznie wszystkie potrawy. Chłodzić i zamrażać. Dobrze trzymają temperaturę, ale po wyjęciu na przykład z piekarnika, dość szybko stygną. Ryzyko oparzenia jest znacznie mniejsze, aniżeli w przypadku tradycyjnych form. Poza tym są odporne na gwałtowne zmiany temperatur, czego nie można powiedzieć o innych materiałach.

 

Pod względem wizualnym, ich dużą zaletą jest dostępność mnóstwa kształtów i form. Można przyrządzać bajeczne ciasta i ciasteczka, która poza smakiem będą oferowały wygląd przyciągający uwagę.

 

Gotowanie z pomocą akcesoriów silikonowych może być oszczędniejsze. Silikon dobrze przewodzi ciepło, zatem pieczenie odbywa się w czasie krótszym nawet o 20%. Do tego potrawy nie przywierają, a wszelkiego rodzaju formy, akcesoria i kuchenne przyrządy, są stosunkowo łatwe do utrzymania w czystości. Resztki jedzenia nie zasychają na nich tak łatwo i nie sprawiają tak dużych problemów podczas mycia, jak w przypadku tradycyjnych rozwiązań.

 

Równie dobrze, co w piekarniku czy zamrażarce, można ich używać w kuchenkach mikrofalowych. Czy w takim razie mamy do czynienia z produktem idealnym? Oceńmy wady.

 

Wady? A jednak

 

Trudno znaleźć element wyposażenia kuchennego, który nie miałby wad. Silikonowe akcesoria kuchenne także je mają. Jest to na pierwszym miejscu cena, ponieważ silikon sam w sobie jest materiałem dość drogim. Zwykłe blachy i metalowe akcesoria bywają sporo tańsze.

 

Wada, a właściwie pewna niedogodność podczas ich użytkowania, to elastyczność. Wcześniej wspomniana, jako zaleta, ponieważ nie da się ukryć, że możliwość wygodnego wyciągania z formy, brak efektu odkształcania się i okazja do tworzenia potraw w różnych kształtach, to atuty. Z drugiej jednak strony ta elastyczność powoduje, że płynny produkt w takiej miękkiej formie, jest trudny do przeniesienia. Nie niemożliwy, ale operacja taka wymaga nieco zachodu.

 

Czy warto je kupować?

 

Silikonowym akcesoriom kuchennym mówimy zdecydowane tak! Mają wady, ale w porównaniu do oferowanych zalet, to niewielkie minusy. Porównując je do produktów tworzonych z popularnych materiałów, przekonamy się, że warto w nie zainwestować. I stosunek zalet do wad, a także ceny do oferowanej jakości, wypada najlepiej, stawiając obok inne propozycje.

Dodaj komentarz