Właściwości szparagów
Owoce i warzywa

Szparagi – ich właściwości i przepis na duet z makaronem

Szparagi stanowią cenne źródło witamin oraz minerałów. Są skuteczne w zapobieganiu nowotworów, a ponadto mają właściwości odchudzające. Stanowią istotny składnik jadłospisu dla kobiet w ciąży wspomagając rozwój płodu, a także kobiet karmiących piersią. Czy wiecie także, iż szparagi należą do jednych z najskuteczniejszych afrodyzjaków?

Szparagi – do wyboru do koloru

Do wyboru macie szparagi białe, zielone oraz fioletowe. Każde są zaliczane do roślin o długich oraz gałęzistych pędach i drobnych listów stanowiąc bardzo istotny składnik diety o wielu właściwościach leczniczych oraz odżywczych.

Mimo tego, że warzywa te są mało kaloryczne (18 kal. w 100 g), to lista ich właściwości odżywczych jest długa, a wśród nich są m.in.:

asparagina – odpowiada ona za odpowiednie nawodnienie organizmu oraz wspomaga pracę nerek,

witaminy C i E, beta-karoten – poprawa kondycji paznokci, włosów oraz skóry,

kwas foliowy – niezbędny pierwiastek dla kobiet spodziewających się dziecka lub planujących ciążę, a także świetny wspomagacz regeneracji uszkodzonych komórek oraz układu krążenia,

błonnik – nieoceniony wspomagacz pracy jelit.

Warto także wiedzieć o tym, że szparagi mają wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, wspomagają leczenie dróg moczowych i nerek, a także mają korzystny wpływ na wzrok. Uwaga – jednak nie wszyscy mogą korzystać z mocy szparagowych dobrodziejstw. Szerokim łukiem powinni omijać je osoby chore na kamienie nerkowe czy dnę moczanową.

Szparagi – w jakiej postaci je jeść?

O gustach się nie dyskutuje – w tym żywieniowych. Przyjęło się jednak, że szparagi najlepej smakują po ugotowaniu ich w wodzie, albo na parze. My proponujemy Wam ich wersję w duecie z makaronem.

Makaron ze szparagami
mat. prasowe

Duet szparagów z makaronem w towarzystwie sosu śmietanowego

Przygotuj:

250 g makaronu farfalle (kokardki)
250 g białych szparagów
250 g zielonych szparagów
5 pomidorków koktajlowych
2 łyżki śmietany 36%
szczypta świeżo mielonego pieprzu
szczypta cukru
garść świeżej bazylii

Do dzieła!

Na początku ugotuj makaron al dente. Następnie umyj szparagi, a następnie obierz je i odetnij zdrewniałe końcówki oraz czubki. Warzywa pokrój ukośnie na 4 cm kawałki. Kolejny krok, to umycie i pokrojenie pomidorów na ćwiartki.

Zagotuj 300 ml wody w garnku, a potem wrzuć do niej białe szparagi i gotuj je na średnim ogniu przez 5 minut. Dodaj do nich zielone szparagi i gotuj kolejne 5 min. Zapraw je śmietaną i dokładnie wymieszaj. Gotuj, aż sos stanie się gęsty.

Do powstałego sosu dodaj makaron, bazylię i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Przepis powstał na podstawie mat. prasowych firmy Knorr.

fot. główne: well-beingsecrets.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *