Superodporność dzięki superfoods
Aktualności

Superodporność dzięki superfoods

Jesienią i zimą wzrasta ryzyko niedoborów witamin i minerałów. Dlatego w tym okresie powinniśmy zaopatrzyć się w produkty, które pomogą nam w walce z chorobami i przeziębieniami. W sklepach mamy dużo mniejszy wybór dobrej jakości polskich owoców i warzyw, więc świetnym rozwiązaniem będzie włączenie do diety polskich superfoods np. marki Zdrowe Pola.

Prawidłowa dieta pełna składników odżywczych, witamin, minerałów pomaga budować odporność. Jest to szczególnie ważne jesienią i zimą, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje. Warto zaopatrzyć się w produkty, które pomogą nam przetrwać kiepską pogodę bez przeziębień. Naturalnym źródłem witamin i minerałów są owoce i warzywa, ale kiedy nie mamy dostępu do polskich, świeżych produktów z pomocą przychodzą nam polskie superfoods.  Powstają z warzyw zbieranych w czasie sezonu, które następnie są poddawane procesowi suszenia w niskiej temperaturze, dzięki czemu nie tracą cennych witamin.

 

Superfoods świetnie nadają się do koktajli, bo nie tylko wzbogacają ich smak, ale sprawiają, że  każda szklanka to prawdziwa „bomba witaminowa”. Wystarczy do blendera wrzucić kilka ulubionych owoców lub warzyw. Prosty koktajl ze szpinaku, banana, soku pomarańczowego i np. Młodego Jęczmienia Zdrowe Pola zawiera witaminę C, która poprawi wchłanianie żelaza wstępującego m.in. w liściach szpinaku oraz wiele mikro- i makroelementów. Warto pamiętać, że Młody Jęczmień ma również działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, zatem idealnie sprawdzi się w okresie jesiennym dla wzmocnienia odporności.

 

Z uwagi na niższe temperatury chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy i ciepłe posiłki. Również do nich możemy dodać polskie superfoods. Czerwony Burak Zdrowe Pola będzie pysznym dodatkiem do zup-kremów np. z pomidorów, czy papryki. Jest cennym źródłem magnezu, manganu i potasu. Dodatkowo pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego.  Zielona Nać Pietruszki doskonale sprawdzi się jako dodatek do gotowanych ziemniaków, wystarczy obficie posypać je suszoną natką, która zawiera witaminę A, beta-karoten oraz witaminę C, ponadto bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu moczowego. Warto tylko pamiętać, aby superfoods dodawać już na talerzu, gdyż wysoka temperatura negatywnie wpływa na stabilność witamin.

 

Także miód i inne produkty pszczelarskie są wykorzystywane do radzenia sobie z chorobami. Oczywiście najbardziej popularne jest dodawanie miodu do herbaty, wody, czy jogurtu, ale gdy nie mamy dostępu do miodu o pewnym pochodzeniu możemy go zastąpić Pyłkiem Kwiatowym Zdrowe Pola. Ma, podobnie jak antybiotyki, działanie antybakteryjne i grzybobójcze, a ponadto jest doskonałym źródłem kwasu foliowego, witamin z grupy B, flawonoidów oraz manganu i miedzi. Badania wykazują, że pomaga w obniżeniu cholesterolu we krwi, a pozytywnie wpływa na działanie praktycznie każdego układu w ciele człowieka m.in. płciowego, nerwowego, krwionośnego.

Najprostszym sposobem wykorzystania polskich superfoods jest użycie ich w napojach. Wystarczy do szklanki soku pomarańczowego lub wody dodać po dwie łyżeczki: Pyłku Kwiatowego, Suszonego Buraka i Liści Jarmużu. Taki napój jest prawdziwą bombą zdrowotną, ponieważ zawiera wiele witamin i substancji mineralnych, a dzięki temu, że jest właściwie skomponowany wszystkie jego prozdrowotne składniki zostaną przyswojone przez organizm. Przykładowo: aby żelazo zostało prawidłowo wchłonięte potrzebna jest witamina C, natomiast witamina D dużo łatwiej wchłania się przy pomocy magnezu lub wapnia. Pamiętajmy zatem by przygotowując posiłki i napoje skupiać się nie tylko na dodawaniu do nich zdrowych składników, ale też prawidłowym doborze, by organizm przyswoił ich jak najwięcej.

Dodaj komentarz