Pierwsze Profesjonalia Piwowarów i Barmanów
Aktualności

Pierwsze Profesjonalia Piwowarów i Barmanów

18 i 19 września br. w Kazimierzu Dolnym odbyły się Profesjonalia Barmanów i Piwowarów. Było to pierwsze i jedyne w Polsce wydarzenie adresowane jednocześnie do grupy piwnych profesjonalistów oraz miłośników piwa. Wzięło w nich udział aż dziesięć tysięcy osób, które uległy magii piwa.

Profesjonalia Piwowarów i Barmanów to pierwsze tego typu wydarzenie, zorganizowane na niespotykaną skalę. Adresowane jest do specjalistów zajmujących się na co dzień warzeniem oraz serwowaniem piwa. W trakcie imprezy piwni eksperci prowadzili wykłady i prezentacje oraz wzięli udział w dyskusjach i degustacjach, zaś barmani rywalizowali o tytuł Najlepszego Barmana Profesjonaliów.

 

Spotkanie w Kazimierzu Dolnym to unikalne wydarzenie, które stwarza środowisku piwowarów i barmanów okazję do wymiany doświadczeń, dyskusji oraz nagrodzenia najlepszych. Profesjonalia Piwowarów i Barmanów powstały również z myślą o wszystkich tych, którzy nie zajmują się tematyką piwną zawodowo, ale są wielbicielami i znawcami złotego trunku. Organizatorzy wydarzenia tak zaplanowali program, aby był atrakcyjny zarówno dla profesjonalistów jak i amatorów, za główny cel stawiając sobie stworzenie atmosfery obcowania z magią warzenia piwa.

 

„Profesjonalia” rozpoczęły się od zamkniętej konferencji eksperckiej dla profesjonalistów. Do udziału w wydarzeniu zaproszono największe piwne autorytety. Dzięki współpracy z specjalistami od lat zajmującymi się piwną tematyką przygotowano wykłady podporządkowane trzem głównym zagadnieniom: roli składników w procesie wytwarzania piwa, kulturze picia i serwowania oraz udziałowi człowieka w nowoczesnym systemie warzenia.

 

Najważniejszymi ekspertami odpowiedzialnymi za poszczególne części konferencji byli: Krzysztof Kargul, prezes Chmielu Polskiego, specjalista w dziedzinie chmielu, Piotr Dziadkowiec, doświadczony barman i koneser piwa, właściciel Krakowskiej Szkoły Barmanów oraz Eryk Krasoń doświadczony piwowar związany z Grupą Żywiec.

 

Po zakończeniu części eksperckiej rozpoczęło się uroczyste otwarcie Profesjonaliów Piwowarów i Barmanów oraz konkurs dla barmanów. Do walki o tytuł Najlepszego Barmana Profesjonaliów zaproszeni zostali wybrani barmani, którzy w trzech rundach musieli wykazać się profesjonalizmem, zręcznością i umiejętnością pracy pod presją czasu.

 

Ważna część Profesjonaliów Piwowarów i Barmanów poświęcona była dyskusji na temat roli najważniejszych składników w procesie warzenia piwa. Zagadnienie to pojawiło się zarówno w dyskusjach profesjonalistów, jak i w aktywnościach przygotowanych dla zebranych na Profesjonaliach miłośników piwa. Organizatorzy zwrócili szczególną uwagę na to, jak ważny w warzeniu piwa jest chmiel, który decyduje o charakterystycznej goryczce i aromacie piwa. Nie przez przypadek impreza odbywała się w Kazimierzu Dolnym, w sercu polskich plantacji chmielowych, niecałe 100 km od browaru w Warce. Właśnie tu znajdują się największe w Polsce plantacje chmielowe, a Profesjonalia Barmanów i Piwowarów są doskonałym sposobem, aby uczcić i świętować tegoroczne, udane zbiory. „Profesjonalia” to nawiązanie do tradycji świętowania zbiorów chmielu, które przypadają na połowę września.

 

Podczas drugiego dnia imprezy, w całości otwartego dla publiczności, zgromadzeni w Kazimierzu Dolnym miłośnicy piw mogli dowiedzieć się na czym polega proces warzenia, jednocześnie degustując piwo pochodzące z różnych etapów fermentacji. Piwowarzy i piwni eksperci nie tylko opowiadali o tradycji warzelnictwa, ale także wyjaśniali specyfikę poszczególnych etapów warzenia i odkrywali tajemnice swojej pracy. Wszystko to było możliwe dzięki Interaktywnej Ekspozycji Edukacyjnej „Jak powstaje prawdzie piwo” zaaranżowanej w Kazimierzu, która została przygotowana specjalnie na tę okazję. Piwowarzy mieli również sposobność zaprezentowania swoich umiejętności w konkursie na Najlepszego Piwowara Profesjonaliów. Zadaniem uczestników było przekonanie sędziów, że to właśnie oni są mistrzami w warzeniu piwa.

Dodaj komentarz