Właściwości szparagów
Owoce i warzywa

Szparagi – ich właściwości i przepis na duet z makaronem

Szparagi stanowią cenne źródło witamin oraz minerałów. Są skuteczne w zapobieganiu nowotworów, a ponadto mają właściwości odchudzające. Stanowią istotny składnik jadłospisu dla kobiet w ciąży wspomagając rozwój płodu, a także kobiet karmiących piersią. Czy wiecie także, iż szparagi należą do jednych z najskuteczniejszych afrodyzjaków?

Owoce i warzywa Przyprawy

Pesto alla Genovese marki Grand’Italia – esencja wyrazistego smaku bazylii

Bazylia to niekwestionowana królowa wśród ziół używanych w kuchni śródziemnomorskiej. Jej oryginalny, balsamiczny aromat oraz intensywny korzenny posmak sprawiają, że nadaje charakteru wszystkim daniom. Została ona doceniona przez kucharzy całego świata zarówno w wersji surowej, suszonej oraz w postaci sosu pesto. W Polsce cieszy się coraz większą popularnością za sprawą zielonego Pesto alla Genovese marki […]

Owoce i warzywa

Dlaczego warto jeść wiśnie i skąd wziąć pełnowartościowe wiśnie w zimie?

Dietetycy i specjaliści od zdrowego trybu życia przekonują, że codzienne menu powinno być komponowane w oparciu o produkty rosnące w strefie geograficznej, w której żyjemy. Zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy, ile wartości odżywczych zawierają rośliny od wieków wpisane w naszą tradycję żywieniową, czasem nadmiernie zachwycając się egzotycznymi rarytasami z innych części świata.

Owoce i warzywa

Mango – jak wybrać to najlepsze?

W Indiach, skąd pochodzi, mango symbolizuje boskich posłańców, nadnaturalne istoty żywiące się zapachem drzew i kwiatów, a także piękną i dobrą boginię Lakszmi, uosobienie wszelkiego powodzenia. U nas wciąż nieco na uboczu, uważane są za symbol egzotyki i luksusu. Mango, prześliczny owoc-tęcza, nie tylko fantastycznie wygląda. Do zaoferowania ma znacznie więcej.