Kotleciki z ciecierzycy
Aktualności Przepisy

Orientalny obiad dla Mamy – pomysł na prezent z okazji Dnia Matki

Dzień Matki to wyjątkowe święto i doskonała okazja do wyrażenia wdzięczności mamie za trud włożony w nasze wychowanie. Prezent, który dla niej przygotujemy wcale nie musi być drogi i wymyślny, wystarczy że będzie pełen serca i zaangażowania. Co zatem będzie idealnym upominkiem? To proste! Spędź razem z mamą czas wypełniony wspomnieniami i rozmową oraz przygotuj dla niej pyszny obiad.

W tym roku Dzień Matki wypada w sobotę, więc wymówki z serii „po pracy nie mam już siły” nie wchodzą w grę! Możesz zarezerwować dla swojej mamą cały dzień, który spędzicie na wspólnych rozmowach i oglądaniu zdjęć lub nagrań z przeszłości. Zamieńcie się też rolami i tym razem to Ty przygotuj dla niej pyszny obiad. Warto odejść na chwilę od tradycyjnej kuchni polskiej i znaleźć sprawdzony przepis kuchni orientalnej, który pozytywnie zaskoczy mamę.

 

Kotleciki z ciecierzycy

  • 400 g gotowanej cieciorki w puszcze marki Jasmeen
  • 2 łyżki płynu z zalewy
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta kminu rzymskiego
  • oliwa lub olej do smażenia

 

Odcedź ciecierzycę (zachowując 2 łyżki płynu) i zblenduj (niekoniecznie na idealnie gładką konsystencję, mogą pozostać drobne kawałeczki ciecierzycy). Następnie dodaj 2 łyżki z zalewy, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę (uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą), sól, pieprz oraz kmin rzymski. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej na patelni olej i nakładaj po 1,5 łyżki masy, delikatnie rozprowadzając, aby uzyskać grubość około 1 cm. Smaż z dwóch stron do zarumienienia (około 2 minut). Kotleciki możecie zjeść same lub z kaszą jaglaną i surówką a’la mizeria – ogórek i pomidor wymieszane z jogurtem naturalnym.

 

Bezmięsny gulasz

 

Bezmięsny gulasz
Bezmięsny gulasz

 

  • puszka cieciorki gotowanej marki Jasmeen
  • 1 duża papryka czerwona
  • 2 pory
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • zioła i przyprawy: natka pietruszki, sól himalajska lub morska, 0,5 łyżeczki kurkumy, 0,5 łyżeczki czarnuszki, dowolny zestaw ziół np. zioła dalmatyńskie (oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek, szałwia)
  • olej rzepakowy

 

Na patelni zeszklij por w emulsji z wody i oleju rzepakowego. Następnie wrzuć pokrojone w paski warzywa (marchew, korzeń pietruszki, seler) i duś w niewielkiej ilości wody. Jak warzywa będą już miękkie dodaj ciecierzycę, drobno pokrojoną paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę i koncentrat pomidorowy. Po ok. 10 minutach duszenia wrzuć przyprawy. Pozostaw pod przykryciem jeszcze przez parę minut.

 

Kurczak w marynacie

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • ciecierzyca z puszki marki Jasmeen
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty Harissa marki Jasmeen
  • przyprawa do pikantnego kurczaka
  • 100 ml jogurtu naturalnego

 

Przygotuj marynatę – wymieszaj jogurt naturalny, harissę i dodaj szczyptę przyprawy do kurczaka. Umyj mięso i obtocz w przygotowanej marynacie. Odstaw na kilka godzin. Pokrój w kostkę cukinię, paprykę, pomidory i cebulę, posiekaj czosnek. Warzywa wymieszaj z oliwą, ciecierzycę odcedź i ułóż wszystko na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie połóż na nich kurczaka razem z marynatą. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

Dodaj komentarz