Nabiał Polecamy

Na co zwracać uwagę kupując jajka?

Podpowiadamy na co zwracać uwagę kupując jajka. Rozprawiamy się z mitami dotyczącymi cennego produktu zamkniętego w skorupce.

0,1,2,3 i inne ważne numery

Dla przypomnienia: „0” to symbol jajek ekologicznych, których na rynku jest najmniej. „1” oznaczane są jajka z chowu wolnowybiegowego, jajka z „2” pochodzą od kur z chowu ściółkowego, a „3” – klatkowego.

Polska należy do czołówki europejskich producentów jaj, większość z nich pochodzi od kur hodowanych w klatkach, tzw. bateriach. Nie są to jednak ciasne klatki, w których kura nie ma żadnej możliwości poruszania się, tak było dawniej. Dzisiaj najnowsze generacje „baterii” są stosowane właśnie w naszym kraju. Jajka pochodzące z chowu klatkowego są czyste – nie mają kontaktu z zanieczyszczeniami, bo od razu trafiają na specjalną taśmę, którą są transportowane do sortowni.

Naszych kur nie karmimy modyfikowanymi paszami, nie stosujemy antybiotyków, regularnie prowadzimy badania i dbamy o dobrostan kur. Nasza rodzinna firma zaopatruje nie tylko sklepy, ale też bardzo dużo szkół, przedszkoli, żłobków, szpital – nie możemy więc sobie pozwolić na żadną wpadkę. Jajka firmujemy własnym nazwiskiem, dbamy więc o to, aby były najwyższej jakości – mówi właściciel Fermy Drobiu Janiczek.

Kupowanie jajek

Zawsze warto przekonać się skąd pochodzą jajka i wybierać te ze sprawdzonych źródeł. Na opakowaniu znajdują się najważniejsze informacje – nie tylko nazwa fermy i jej numer weterynaryjny, ale także data przydatności jaj do spożycia. Jaja najlepiej spożyć do 28 dni od zniesienia ich przez kury.

Nie należy się także obawiać pieczątek, którymi znakowane są jajka. Pieczątka jest jak etykieta – dzięki niej można łatwo zidentyfikować producenta. To także dowód, że ferma spełnia wszystkie wymagania związane z bezpieczeństwem żywności. Kupowanie jaj z pieczątką jest zatem znacznie bardziej korzystne, niż wybór produktów niewiadomego pochodzenia.

Niestety, na rynku nie brak nieuczciwych firm, dlatego zakupy należy robić rozważnie; trzeba nie tylko zapoznawać się z informacjami na opakowaniu, ale i kierować się zdrowym rozsądkiem. Niska cena to nie wszystko, a zapewnienia sprzedawców dotyczące sposobu chowu kur nie zawsze są niestety zgodne ze stanem faktycznym. W błąd mogą wprowadzać także informacje na temat samej karmy. To, że jeden z producentów podkreśla, że stosuje pasze bez GMO nie oznacza, że wszyscy pozostali z niej korzystają. W dzisiejszych czasach pasze muszą być produkowane z niemodyfikowanych zbóż. To standard – zauważa J. Janiczek.

Na wspomnianej pieczątce zawarte są, w formie kodu wg wzoru X-YY-AABBCCDD, informacje nie tylko o sposobie chowu kur (X) i kraju pochodzenia jajek (YY). Znajdziemy na niej także dane pozwalające wskazać ich producenta (ostatnia część kodu).

Jeśli jajka kupujemy na targowiskach, pytajmy sprzedawców także o sposób chowu kur. Pamiętajmy przy tym, że nieśność kur wynosi ok 80 proc., oznacza to, że 10 kur znosi dziennie 8 jajek. Liczba ta ma duże znaczenie, zwłaszcza jeśli sprzedawca oferujący bardzo dużo jaj podkreśla, że hoduje „kilka kurek”.

Mity dotyczące jajek

Czy intensywny kolor żółtka dowodzi, że jajko pochodzi od wiejskich kur? Barwa żółtka zależy od karmy podawanej kurom. To bledsze jest równie wartościowe, co ciemniejsze.Konsumenci preferują jajka z brązową skorupką i ciemniejszym żółtkiem, ale sam kolor jajka nie wpływa na jego wartość odżywczą. Wybarwienie skorupki zależy natomiast od rasy kury. Co istotne, starsze ptaki oraz te, które nie otrzymują wartościowych składników, znoszą jaja ze słabszą, bardziej podatną na uszkodzenia, skorupką.

Między mity można włożyć także informacje o tym, że spożywanie jajek podnosi poziom cholesterolu. Polacy jedzą mniej jajek niż inne nacje, a tymczasem jest w nim zawarte całe życie; wszystkie niezbędne substancje, witaminy, węglowodany. Ostatnie badania zadają kłam stereotypowi, że spożywanie więcej niż 3 jajek tygodniowo szkodzi. Oczywiście, każda skrajność jest zła, nie oznacza to jednak, że trzeba się bać jajek.

Jednym z mitów dotyczących jajek jest przekonanie, że ich sprzedaż gwałtownie rośnie przed Wielkanocą. Wbrew pozorom, najwięcej jaj konsumenci kupują przed Bożym Narodzeniem.

Warto pamiętać, że mycie jajek zdecydowanie skraca ich przydatność do spożycia. Takie jajka mogą być przechowywane zaledwie kilka dni. Przepisy unijne nie określają szczegółowo temperatur, w których powinny być przechowywane jaja, określają je mianem „optymalnych”.

Nie zapominajmy, że jajka chłoną szybko zapachy – ich specyficzna woń może być wynikiem przechowywania w nieodpowiednim miejscu.

Materiał został opracowany przez program „Doceń polskie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *