W tym roku ryby prawdopodobnie zdrożeją
Aktualności Mięso i ryby Ryby Wideo

W tym roku ryby prawdopodobnie zdrożeją

Polacy wciąż jedzą niewiele ryb. Roczna konsumpcja na poziomie ok. 12,4 kilograma na osobę jest dwukrotnie niższa od unijnej średniej. Wzrostom nie sprzyja ani brak przywiązania do ryb w polskiej kuchni, ani rosnące ceny. Choć w ubiegłym roku po raz pierwszy od dawna zanotowano niewielki spadek cen ryb, w tym znowu mogą one podrożeć.

Mięso i ryby Ryby

Polacy z coraz większą świadomością w zakresie odpowiedzialnych zakupów owoców morza

Polscy konsumenci coraz więcej wiedzą nt. zmniejszających się zasobów ryb w morzach i oceanach i coraz większą uwagę poświęcają tej kwestii – wynika z badań przeprowadzonych przez MSC Polska – największą niezależną organizację zajmującą się ustalaniem standardów certyfikacji zrównoważonego rybołówstwa. Pomimo wysokiej świadomości, wybierając ryby, czy owoce morza w sklepie, kierujemy się przede wszystkim ich […]

Mięso i ryby Ryby

Filety z makreli w sosie pomidorowym

Makrelę cenimy i lubimy zarówno ze względów zdrowotnych, jak i walorów smakowych. Przyrządzona na wiele sposobów gości często na naszych stołach, pieszcząc podniebienie wyjątkowym smakiem. Specjalnie dla zwolenników morskich przysmaków firma King Oscar dedykuje bestseller w swojej ofercie. Filety z makreli w sosie z dojrzałych, czerwonych pomidorów to sposób na ciekawe, pożywne i pyszne danie […]

Mięso i ryby Ryby

Tuńczyk dla figury, tuńczyk dla zdrowia

Dla wszystkich dbających o linię miłośników zdrowia, szczupłej sylwetki i wyjątkowych smaków firma Index Food – dystrybutor produktów kuchni śródziemnomorskiej poleca oryginalnego włoskiego Tuńczyka Rio Mare Natura.

Mięso i ryby Ryby

Gotowane ramiona ośmiornicy

Lekka, zdrowa i aromatyczna kuchnia śródziemnomorska staje się w naszym kraju coraz bardziej popularna. Duży udział w tym sukcesie mają bez wątpienia owoce morza, które stanowią podstawę wielu potraw z rejonu Morza Śródziemnego.

Mięso i ryby Ryby

Owoce morza coraz częstsze na naszych stołach

Apetyczne frutti di mare coraz częściej gości na polskich stołach. Nic w tym dziwnego, gdyż dobrze przyrządzone kalmary, krewetki czy ośmiornice stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia. Dodatkowo są one pełne niezbędnych dla naszego organizmu witamin i mikroelementów, więc powinniśmy jadać je przynajmniej raz w tygodniu. Jakie tajemnice kryją w sobie owoce morza wyjaśnia ekspert firmy […]