Aktualności Mięso i ryby Ryby

Coraz większa konsumpcja ryb grozi wyginięciem niektórych gatunków

Rośnie globalne spożycie ryb. Już teraz przeciętny człowiek konsumuje ponad 20 kg ryb rocznie. Coraz większy popyt na ryby nie pozostaje bez wpływu na cały ekosystem. Co trzecie stado ryb jest już przeławiane. Najgorzej wygląda sytuacja na Morzu Śródziemnym i Czarnym, ale problem nie omija także Bałtyku. W bardzo złym stanie jest populacja dorsza i łososia bałtyckiego. Eksperci podkreślają, […]

W tym roku ryby prawdopodobnie zdrożeją
Aktualności Mięso i ryby Ryby Wideo

W tym roku ryby prawdopodobnie zdrożeją

Polacy wciąż jedzą niewiele ryb. Roczna konsumpcja na poziomie ok. 12,4 kilograma na osobę jest dwukrotnie niższa od unijnej średniej. Wzrostom nie sprzyja ani brak przywiązania do ryb w polskiej kuchni, ani rosnące ceny. Choć w ubiegłym roku po raz pierwszy od dawna zanotowano niewielki spadek cen ryb, w tym znowu mogą one podrożeć.

Mięso i ryby Ryby

Filety z makreli w sosie pomidorowym

Makrelę cenimy i lubimy zarówno ze względów zdrowotnych, jak i walorów smakowych. Przyrządzona na wiele sposobów gości często na naszych stołach, pieszcząc podniebienie wyjątkowym smakiem. Specjalnie dla zwolenników morskich przysmaków firma King Oscar dedykuje bestseller w swojej ofercie. Filety z makreli w sosie z dojrzałych, czerwonych pomidorów to sposób na ciekawe, pożywne i pyszne danie […]

Mięso i ryby Ryby

Tuńczyk dla figury, tuńczyk dla zdrowia

Dla wszystkich dbających o linię miłośników zdrowia, szczupłej sylwetki i wyjątkowych smaków firma Index Food – dystrybutor produktów kuchni śródziemnomorskiej poleca oryginalnego włoskiego Tuńczyka Rio Mare Natura.

Gotowane ramiona ośmiornicy
Mięso i ryby Ryby

Gotowane ramiona ośmiornicy

Lekka, zdrowa i aromatyczna kuchnia śródziemnomorska staje się w naszym kraju coraz bardziej popularna. Duży udział w tym sukcesie mają bez wątpienia owoce morza, które stanowią podstawę wielu potraw z rejonu Morza Śródziemnego.