Aktualności Przepisy

Na Międzynarodowy Dzień Sernika przepis na Sernik z koziego sera

Międzynarodowy Dzień Sernika co roku obchodzony jest 30 lipca. Dlaczego celebrujemy święto właśnie tego ciasta? Być może dlatego, że jego historia sięga aż starożytnej Grecji, a obecnie znany jest na niemal całym świecie i to w wielu różnych wersjach. A Wy macie swoją ulubioną? Koniecznie wypróbujcie tej, którą przygotowali kucharze z Restauracji w Zamku Topacz. To pyszny sernik z koziego sera, z czekoladowym blatem oraz polewą o smaku słonego karmelu. Brzmi dobrze? A więc do dzieła!

Sernik z koziego sera

 

Czekoladowy blat

  • 120 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 120 g czekolady
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 120 g maki pszennej
  • 160 g cukru

Warstwa serowa

  • 25 g żelatyny
  • 850 g sera mielonego
  • 250 g sera koziego
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g mleka 3,2%
  • 375 g śmietany 30%

Polewa o smaku słonego karmelu

  • 200 g cukru
  • 400 g śmietany 30%
  • Sól do smaku

Przygotowanie

Ubij masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną. Białko ubij z cukrem na sztywną pianę. Połącz obie masy. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 min. W tym czasie zagotuj mleko. Rozpuść czekoladę i żelatynę w kąpieli wodnej. Ostudzone mleko wraz z czekoladą dodaj do zmieszanych serów i miksuj około 10 min do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj wcześniej ubitą śmietanę. Wszystko wylej na czekoladowy blat. Cukier skarmelizuj w rondelku i zalej śmietaną, dodaj soli do smaku. Gotuj około 15-20 minut. Pozostaw do ostygnięcia, na koniec polej nim ciasto.

W gorące dni sernik można podać w towarzystwie lodów.

 

Czerwony sorbet

  • 500 g puree z buraków
  • 50 g puree z malin
  • 100 g glukozy
  • 50 g crema aceto balsamico

 

Zblenduj wszystkie składniki i zamroź. Podawaj na jednym talerzu z sernikiem.

Dodaj komentarz