Owoce i warzywa

Mango – jakie ma właściwości i jak wybrać to najlepsze?

W Indiach, skąd pochodzi, mango symbolizuje boskich posłańców, nadnaturalne istoty żywiące się zapachem drzew i kwiatów, a także piękną i dobrą boginię Lakszmi, uosobienie wszelkiego powodzenia. U nas wciąż nieco na uboczu, uważane są za symbol egzotyki i luksusu. Mango, prześliczny owoc-tęcza, nie tylko fantastycznie wygląda. Do zaoferowania ma znacznie więcej.

Owoce mango pochodzą z Indii, a do Europy dotarły dzięki portugalskim żeglarzom, podróżującym na początku XVI w. na Daleki Wschód. Mango jest owocem wiecznie zielonego drzewa, osiągającego nawet 30 metrów wysokości. Niektóre owoce potrafią ważyć nawet 1 kg. Mango, w zależności od odmiany, różnią się kolorem i wielkością, zazwyczaj jednak są wydłużone, nieco spłaszczone i przypominają wielką śliwkę. Mają cienką, zielono-żółto-czerwoną skórkę, której odcienie za każdym razem tworzą własny i niepowtarzalny wzór. Miąższ dojrzałego mango jest pomarańczowo-żółty, bardzo soczysty, słodki, kremowy i gęsty – rozpływa się w ustach. Miesza się w nim aromat terpentyny ze skórką pomarańczy i zapachem rozgrzanego słońcem piasku. Mango najlepiej smakuje z nutą orzeźwienia – lekko schłodzone w lodówce.

Mango – źródło witamin i składników mineralnych

Mango stanowi źródło witamin i składników mineralnych, szczególnie tych o właściwościach przeciwutleniających, dlatego też nazywane jest „owocem młodości”. Zawiera związki aktywnie biologicznie, łagodzące stany zapalne i zapobiegające rozwojowi nowotworów. Zawiera dużo beta-karotenu, związku chroniącego skórę przed działaniem promieni UV, a także witaminy C, E i z grupy B,  miedź, żelazo, potas i magnez. Owoce mango wykorzystywane są również w kosmetyce – wyciśnięty z nich olejek, ze względu na swoje właściwości nawilżające i regeneracyjne, jest często głównym składnikiem kremów, balsamów, szamponów i odżywek do włosów.

Mango – najsmaczniejszy i najzdrowszy owoc świata

W naszej strefie klimatycznej nie możemy niestety cieszyć się owocami mango prosto z drzewa. Często nawet zakup świeżego owocu mango w sklepie okazuje się sporym problemem. Na szczęście na rynku znaleźć można także mango w innych formach – np. kandyzowane, suszone lub puffingowane, czyli suszone próżniowo w podciśnieniu w bardzo niskiej temperaturze. To ostatnie jest godne szczególnej uwagi, ponieważ powstaje w procesie, który pozwala zachować wszelkie wartości odżywcze, cenne składniki oraz wszystkie naturalne, najbardziej pożądane przez organizm witaminy znajdujące się w świeżym soczystym owocu.

Mango zalicza się do najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców świata, dlatego warto wprowadzić je do codziennej diety – mówi Katarzyna Barczyk z firmy Puffins. Zjedzenie świeżego mango wymaga nieco zaangażowania i uwagi, dlatego z myślą o wszystkich sympatykach tych egzotycznych w naszym klimacie owoców oraz osobach, które wybrały zdrowy styl życia i świadome odżywianie – przygotowaliśmy puffingowany owoc mango – równie wartościowy jak świeży, jednak w nieco wygodniejszej, poręcznej formie. Mango Puffins, dzięki unikatowej technologii suszenia próżniowego, jest lekkie i chrupiące, zachowuje naturalną słodycz dojrzałych owoców, ich wartości odżywcze, a nawet kształt i dużą objętość. Jako przekąska sprawdza się właściwie wszędzie – w pracy, w szkole, po treningu czy choćby na spacerze z dzieckiem.

Świeże, dojrzałe mango powinno być miękkie, mieć jędrną skórkę i wyczuwalną pod naciskiem palca konsystencję. Dobrze, gdy przy końcu szypułki posiada wyczuwalny, przyjemny zapach. Idealne mango nie może być ani za twarde, ani przejrzałe, lecz sprężyste, rumiane lub… puffingowane.

Dodaj komentarz