Mięso i ryby

Maki i nigiri – gotowe sushi marki Abramczyk

Sushi to flagowa potrawa Japonii. Od kilku lat cieszy się u nas stale rosnącą popularnością. Jedni próbują sushi traktując ją jako ciekawy eksperyment, dla innych to zdrowa kuchnia, niezapomniane kulinarne doznanie, sensoryczny rytuał.

Rytuał i tradycja spożywania sushi to odpowiednie chwytanie kawałków sushi , ustalona kolejność ich spożywania. Ważne jest jednak, aby zjadać całe kawałki naraz. Niedozwolone jest pozostawianie nadgryzionego kawałka na talerzu. Do sushi zawsze podaje się sos sojowy do maczania, zielony japoński chrzan wasabi oraz obowiązkowo marynowany imbir który należy przeżuwać pomiędzy różnymi rodzajami potrawy. Imbir oczyszcza kubki smakowe i pozwala na silniejsze wyczucie smaku kolejnego kawałka, składającego się z innego rodzaju ryby. Z tych samych powodów odradzane jest picie wody podczas spożywania sushi. Do sushi najczęściej podawana jest zielona herbata.

W zabieganym świcie nie zawsze mamy czas na czasochłonne rytuały. Wówczas z pomocą przychodzi gotowe sushi marki Abramczyk. Firma Abramczyk oferuje klientom produkt najwyższej jakości – przygotowany przez specjalistów, według klasycznej, japońskiej receptury i z wykorzystaniem świeżych produktów doskonałej jakości. W skład przygotowanego przez markę Abramczyk zestawu wchodzą cztery nigiri (z łososiem, krewetką, tuńczykiem i barramundi) oraz cztery hoso maki. Opakowanie utrzymane w japońskiej stylistyce z wizerunkiem gotowej potrawy.

Nigiri to najprostszy rodzaj sushi, formowany w dłoni. Nigiri składają się z uformowanego owalnie ryżu, na którym znajduje się ryba lub owoce morza.

Hoso maki to natomiast klasyczne rolki. Powstają poprzez ułożenie ryżu i innych składników na płacie wodorostów nori i zwinięcie przy pomocy bambusowej maty. Tak powstały rulon jest następnie krojony na mniejsze kawałki.

Sushi marki Abramczyk to produkt głeboko mrożony, gotowy do spożycia zaraz po jego rozmrożeniu. Pozwala cieszyć się smakiem sushi w dowolnym momencie i w dowolnym miejscu. Kiedy nie mamy czasu, żeby pójść do restauracji wcale nie musimy rezygnować z oryginalnego smaku sushi. Będziemy potrzebować tylko drewnianych pałeczek, sosu sojowego, zielonego chrzanu wasabi oraz kawałków marynowanego imbiru, żeby poczuć się jak w ekskluzywnej restauracji serwującej specjały Kraju Kwitnącej Wiśni.

Dodaj komentarz