Produkty sypkie

Makaron Arrighi farfalle z twardej pszenicy durum

Włosi to prawdziwi znawcy makaronu. Wiedzą o nim niemal wszystko. Szczególną uwagę zwracają na rodzaj wykorzystywanej do jego produkcji pszenicy. Zgodnie z tradycyjnymi recepturami powinna to być semolina – czyli mąka z twardej pszenicy durum. Dzięki niej włoskie makarony nie kleją się, są sprężyste i nie tracą kształtu.

A dobór odpowiedniej formy makaronu do konkretnego dania jest równie istotny i to nie tylko ze względu na estetykę. Chodzi głównie o zróżnicowaną w poszczególnych formach makaronu powierzchnię chłonięcia. W końcu Włosi wyróżniają ponad 350 jego form. Wśród nich wielką popularnością cieszą się farfalle (z j. włoskiego ‘motyle’).

Kokardki Arrighi, dzięki oryginalnej, włoskiej recepturze i wyjątkowemu kształtowi doskonale sprawdzają się nie tylko jako danie główne. Ten fantazyjny kształt makaronu Arrighi idealnie łączy się z sosami na bazie śmietany, pomidorów czy mięsa stanowiąc znakomitą bazę do makaronowych sałatek lub zapiekanek. A to wszystko zaledwie w 8 minut, bo właśnie tyle czasu potrzeba na ugotowanie kokardek Arrighi al dente.

Index Food – dystrybutor marki Arrighi proponuje makaron farfalle w foliowych opakowaniach o gramaturze 500 g w sugerowanej cenie detalicznej 3,89 PLN.

Dodaj komentarz