Majówkowe finger foods, czyli co warto zabrać na piknik
Aktualności Przepisy

Majówkowe finger foods, czyli co warto zabrać na piknik

Majówka w tym roku może potrwać aż 9 dni! To idealny czas na odpoczynek połączony ze spotkaniami towarzyskimi lub piknikami rodzinnymi. Spędzanie czasu na powietrzu utrudnia jednak przygotowywanie tradycyjnych potraw, dlatego warto pomyśleć o finger foods, czyli sycących i smacznych przekąskach, które je się za pomocą rąk. Ich przyrządzenie jest proste i nie zajmuje wiele czasu, więc można zabrać ze sobą wszystkie składniki i zrobić je na miejscu.

Zapewne dobrze wiesz, jak przygotować tradycyjne koreczki albo mini wrapy z kurczakiem, dlatego warto, abyś do swojego majówkowego menu wprowadził coś nowego, na przykład smaki orientu. Koniecznie wypróbuj je podczas tegorocznych pikników!

 

Mini kanapeczki – wybór smaków

 

  • 3 bagietki
  • Pasta Baba Ghanoush marki Jasmeen
  • Musabaha marki Jasmeen
  • Sezamella czekoladowa lub waniliowa marki Jasmeen

 

Przed wyjściem pasty przełóż do plastikowych pojemników. Dzięki temu podczas pikniku każdy będzie mógł „zamoczyć” w wybranym przez siebie smaku kromki bagietki.

 

Pieczone warzywa z dipem

 

  • 2 cukinie
  • 4 ziemniaki
  • 2 papryki
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • Szczypta majeranku, sól i pieprz do smaku
  • Pasta harissa marki Jasmeen

 

Przed wyjściem na piknik pokrój warzywa w plasterki, zaś cebulę posiekaj w pióra. W misce połącz oliwę z przyprawami, następnie dodaj warzywa i wymieszaj. Wszystko rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 25 min. Gotowe warzywa przełóż do pojemnika. Zabierz także dip, np. ostrą pastę harissa, z którą podasz warzywa.

 

Słodkie koreczki

 

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 0,5 szklanki oleju
  • ¾ szklanki mąki
  • 3 łyżeczki cukru
  • Szczypta soli
  • Sezamella czekoladowa marki Jasmeen

 

Przygotuj ciasto naleśnikowe – zmiksuj jajka, mleko, mąkę, wodę gazowaną, olej, cukier i sól na jednolitą masę. Następnie usmaż cienkie naleśniki. Gdy wystygną wysmaruj każdy czekoladową Sezamellą i złóż w trójkąty. Przed wyjściem poukładaj naleśniki w pojemniku i zabierz na piknik. W ten sposób każdy może sobie wziąć swojego i rozkoszować się jego smakiem.

 

Smacznego !

Dodaj komentarz