Kawa, herbata

Kawa nie jedno ma imię

Kawa to jeden z najbardziej popularnych napojów na świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki „małej czarnej”. Jednak jak świat długi i szeroki, tyle również sposobów parzenia i serwowania kawy. Warto więc zapoznać się z regułami jej podawania, gdyż odpowiednia oprawa wydobędzie prawdziwy smak i aromat.

Profesjonalni bariści wiedzą, że serwowanie kawy to nie lada sztuka. W zależności od gatunku powinniśmy dobrać sposób jej przyrządzania. Równie ważne jest umiejętne podawanie tego aromatycznego napoju. Odpowiedni kształt i wielkość naczynia oraz grubość jego ścianek mają ogromny wpływ na to, jak smakować będzie przyrządzony napar. Pamiętać musimy, że filiżankę lub szklankę dopasowujemy do rodzaju podawanej kawy, dlatego też dobrze jest wcześniej zgłębić wiedzę na ten temat.

„Mała czarna”

Serwując klasyczną, parzoną kawę należy pamiętać, że musi być ona ciepła, a naczynie, w którym jest podawana powinno utrzymywać odpowiednią temperaturę przez co najmniej 15 minut. Doskonałe będą do tego porcelanowe filiżanki ze spodkiem, na którym dodatkowo położyć można kawałek gorzkiej lub miętowej czekolady. Dwunastoelementowy zestaw do kawy marki Altom Design, składający się z filiżanek (220 ml) oraz spodków, świetnie sprawdzi się w tej roli, umożliwiając eleganckie podanie kawy dla 6 osób. Przydatne będą również łyżeczki do kawy z kolekcji Future marki Altom Design.

Espresso

Espresso wykonuje się z drobno zmielonych ziaren kawy, zaparzanych pod ciśnieniem gorącą wodą. Najczęściej podaje się je ze szklanką niegazowanej wody do popicia. To rodzaj małej, bardzo mocnej kawy, serwowanej w niewielkich, porcelanowych filiżankach z grubymi ściankami, koniecznie ogrzanych przed podaniem. Naczynia powinno się wypełniać napojem do połowy. Do espresso pasują filiżanki o pojemności 100 ml z kolekcji Espresso Altom Design. Ich biały kolor świetnie kontrastować będzie z głęboką czernią aromatycznej kawy.

Cappucino

To propozycja dla osób lubiących łagodny smak kawowego napoju. Prawdziwe, włoskie cappuccino powstaje z naparu espresso, zmieszanego w równych proporcjach z parowanym mlekiem. Zwieńczeniem jest delikatna, puszysta pianka, którą można ozdobić cynamonem, kakao lub startą czekoladą. Cappucino powinno się podawać w większych filiżankach, takich jak w zestawie do kawy Cappuccino marki Altom Design o pojemności 320 ml. Ważne jest, by naczynie, do którego wlewamy przyrządzony napój miało pokojową temperaturę, wtedy pianka będzie dłużej utrzymywała się na powierzchni kawy.

Wszystkie filiżanki z wymienionych kolekcji opisane są rodzajem kawy – cafe, cafe latte, espresso oraz cappuccino, a ich pojemność dostosowana jest do gatunku serwowanego napoju. Motywem przewodnim kolekcji jest dekoracja w postaci ziarenka kawy, które świetnie kontrastuje z białym kolorem porcelany. Rodzaj ceramiki, z której wykonane są naczynia został dobrany tak, by filiżanki jak najdłużej utrzymywały ciepło napoju. Dodatkowo, uszka naczyń są bardzo wygodne i poręczne, co pomoże uniknąć przypadkowego poparzenia. Każda filiżanka posiada spodek, który umożliwia estetyczne podanie kawy.

Irish Coffe

To rozgrzewający napój, powstający z mocnej kawy, wzbogaconej dodatkiem whiskey i brązowego cukru. Na wierzchu koniecznie udekorowany bitą śmietaną. Nieodłącznym elementem kawy po irlandzku jest szklany kubek z uszkiem na wysokiej nóżce. Do podawania Irish Coffe przydadzą się szklanki z kolekcji Venezia (240 ml) w różnych wersjach dekoracyjnych, dostępne w sklepie internetowym www.pieknowdomu.pl.

Latte Macchiatto

Jest to duży, delikatny napój mleczno – kawowy powstały poprzez powolne dolewanie espresso do gorącego i mocno spienionego mleka. W ten sposób otrzymujemy trzywarstwowy koktajl z aromatyczną kawą w środku. Podawany jest w przezroczystej, wysokiej szklance o pojemności 260 ml. W sklepie internetowym www.pieknowdomu.pl zakupić możemy kubki z kolekcji Boston, które są idealne do tego rodzaju kawy.

Caffe Latte

Caffe Latte to propozycja dla amatorów mlecznych rarytasów. Ciepły napój delikatnie wzbogacony smakiem i aromatem kawy przyrządza się w proporcjach 1/3 espresso i 2/3 mocno spienionego mleka. Pamiętać należy, że mleko musi być gorące, jednak nie możemy dopuścić do jego zagotowania. Tak przyrządzony napój podawać można w porcelanowych filiżankach marki Altom Design. Zestaw składa się z 6 spodków i 6 filiżanek o pojemności 260 ml, ozdobionych motywem ziaren kawy.

Picie kawy to dla wielu osób ważny rytuał. Odpowiednio celebrowana odwdzięczy się urzekającym smakiem i kojącym aromatem. Warto więc zadbać, by była podawana z stosownym namaszczeniem.

Dodaj komentarz