kasza jaglana
Makarony, kasze, ryż Produkty sypkie

Kasze – jak je wykorzystać w kuchni?

Moda na kaszę nie słabnie. O jej zdrowotnych właściwościach zapewniają nie tylko jej miłośnicy, ale także lekarze i dietetycy. Nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, jednak to właśnie kasza stanowiła fundament kuchni staropolskiej. Dopiero nieco później została wyparta przez ziemniaki. Obecnie kasza przeżywa swój renesans i wraca do łask. Dlaczego warto wykorzystywać ją w codziennej diecie? Jak stworzyć pyszny i pożywny posiłek z jej udziałem? 

Jadalne nasiona zbóż stanowią jeden z fundamentów zbilansowanej i zdrowej diety, co potwierdza Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia. Zgodnie z jej zaleceniami produkty zbożowe, w tym kasze, powinny być nieodłącznym elementem naszego codziennego jadłospisu. Dlaczego to takie ważne? Kasze są prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych. Dodatkowo, zawierają duże ilości błonnika pokarmowego. I, co też niezwykle ważne obecnie, gdy nasza doba zdaje się mieć wciąż za mało godzin, dania z kaszą w roli głównej są szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Sprawdź, po jakie rodzaje kasz sięgać i z jakimi składnikami je łączyć. Nie wahaj się! Już dziś dołącz je do swojego jadłospisu.

Kasza jaglana – moda na zdrowie

Kasza jaglana wróciła do łask i dziś walczy o miano jednej z najmodniejszych kasz ostatnich sezonów. Uważana za najstarszą, a zarazem niezwykle zdrową, powróciła na polskie stoły w trochę nowej odsłonie. Otrzymywana z nasion prosa, stanowi doskonałe źródło białka. Nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby chore na celiakię.

Jak gotować kaszę jaglaną? „Aby uzyskać jej pożądany smak i pozbyć się goryczki, należy namoczyć ją w wodzie przez około godzinę i następnie wypłukać. Dla uzyskania lekko orzechowego aromatu, można podprażyć ją na dnie garnka”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Po ugotowaniu jest neutralna w smaku, dzięki czemu można ją komponować z wieloma składnikami. Kasza jaglana stanowi świetny dodatek do mięs czy warzyw. Idealnie sprawdza się w wersji wegetariańskiej – jako główny składnik kotlecików, sałatek czy tarty. Hitem tego sezonu okazała się jaglanka w wersji śniadaniowej, np. z owocami czy orzechami. Jest to propozycja na pożywny, lekki i zdrowy posiłek, który doda energii na resztę dnia.

na podstawie mat. prasowych Knorr

Dodaj komentarz