Jelita i ich wpływ na nasz układ odpornościowy
Aktualności

Jelita i ich wpływ na nasz układ odpornościowy

„Jesteś tym, co jesz” – to powiedzenie idealnie wkomponowuje się w konwencję wpływu jelit na nasze samopoczucie, a także to, z jakimi chorobami przyjdzie nam się borykać. Nadchodzi sezon jesienno-zimowy, a zraz z nim wzmożony rozwój bakterii i wirusów. Warto więc zatroszczyć się o to, aby nasz jadłospis wspomógł organizm w walce z nimi. Sprawdź, jakie produkty warto więc wprowadzić do codziennego menu, a także dowiedz się dlaczego jelita są tak ważnym elementem układanki dobrze działającego układu immunologicznego.

Jelita i ich wpływ na dobre zdrowie

Układ odpornościowy składa się z wielu organów limfatycznych. Zaliczamy do nich m.in. węzły chłonne, śledzionę oraz grasicę, jednak zdecydowana większość jego komórek mieści się w błonach śluzowych jelit. Związana z nimi tkanka limfatyczna zawiera nawet 70% limfocytów tworząc tym samym system odpornościowy zwany układem GALT. To właśnie w nim rozpoczyna się walka układu immunologicznego za sprawą grup komórek – kępek Peyera oraz wydzielanego IgA (ten znajduje się także na powierzchni tkanki płuc), które informują przeciwzapalne limfocyty T i B o możliwym, szkodliwym ataku ze strony antygenów oraz mikrobów.

 

Jeśli prowadzimy stresujący tryb życia, a tym samym mamy za wysoki poziom kortyzolu, często chorujemy, a do tego źle się odżywiamy, wówczas jesteśmy na dobrej drodze do odarcia jelita i płuc z IgA, co w konsekwencji doprowadzi co ich ogromnej wrażliwości. Aby do tego nie dopuścić, niezwykle istotne jest dostarczanie organizmowi L-glutaminy, czyli aminokwasu stanowiącego główny pokarmu entrocytów (komórek jelita cienkiego). Nie bez znaczenia pozostaje więc kwestia przyjmowania zawierających go suplementów, a także zdrowe odżywianie się.

Zdrowa flora biologiczna układu pokarmowego

Utrzymanie zdrowej flory biologicznej układu pokarmowego odgrywa ogromną rolę na drodze do cieszenia się dobrą kondycją organizmu. Jeśli jednak doszło do jej zachwiania, są na to sposoby. Jednym z najtańszych, a jednocześnie – najbardziej skutecznych, jest zawarcie w codziennej diecie składników tj. np. kiszone warzywa oraz domowej roboty jogurty. Te ostatnie mogą występować zarówno w wersji mlecznej, jak i beznabiałowej (przygotowanego z mleczka kokosowego). Warto także wprowadzić do diety zdrowe, nieprzetworzone produkty, a także zasięgnąć porad specjalistów ds. żywienia np. z cateringu dietetycznego diet4u.pl. Na koniec, nie zapominajmy o zdrowych nawykach żywieniowych nawet, gdy poczujemy się już lepiej. Pamiętajmy – to stało się właśnie, dzięki nim.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *