Mięso i ryby

Jak domowy – kurczak Zagrodowy z Podlasia

Kurczak Zagrodowy z Podlasia to produkt dla świadomych konsumentów, którzy wybierają zdrową, bezpieczną żywność bez GMO, o sprawdzonym pochodzeniu.

Grupa Drosed wprowadza nowe, odświeżone etykiety Kurczaka Zagrodowego z Podlasia i Kurczaka Zagrodowego Rosołowego, które podkreślają walory smakowe produktów i ich naturalny charakter. Nowy kolor tacki – niebieski – wskazuje dodatkowo na bezpieczeństwo produktów. Kurczak Zagrodowy dostępny w ofercie firmy od ponad 10 lat to wyjątkowy produkt na polskim rynku. Hodowany jest w małych, rodzinnych fermach położonych na wschodzie Polski w czystym ekologicznie rejonie Podlasia. Genetycznie pochodzi od wiejskich kur.

Zagrodowy wyróżnia się także dłuższym tzw. ekstensywnym chowem. Jest karmiony wyłącznie paszą roślinną, bogatą w surowce mineralne i witaminy. Naturalny sposób karmienia wyklucza stosowanie pasz genetycznie zmodyfikowanych. Dłuższy chów i specjalny sposób karmienia powodują, że Zagrodowy jest mniej otłuszczony i regularniej umięśniony niż zwykły kurczak, a jego skórka jest cieńsza. Mięso Kurczaka Zagrodowego jest delikatniejsze i ma bardziej spójną, kruchą strukturę, a po upieczeniu jest wyjątkowo smaczne i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka. Z tych względów polecane jest szczególnie dzieciom oraz osobom dbającym o zdrową dietę.

#zdjecie0#Kurczak Zagrodowy idealnie nadaje się do smażenia i pieczenia. Natomiast Kurczak Zagrodowy Rosołowy z podrobami i saszetką zawierającą specjalną kompozycję przypraw ułatwi przygotowanie aromatycznego bulionu o tradycyjnym, domowym smaku, jak u babci.

Kurczak Zarodowy oraz Kurczak Zagrodowy Rosołowy produkowane są w Międzyrzecu Podlaskim przez firmę Sedar SA należącą do Grupy Drosed. Produkty posiadają atest Instytutu Zootechniki Kraków-Balice.

Zagrodowy z Podlasia i Zagrodowy Rosołowy z nową etykietą i nową tacką w niebieskim kolorze dostępne są od kwietnia 2012 r. W sklepach znajdziemy produkty zarówno w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99 – 12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka – filet, noga, skrzydła, udo, podudzie – w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg w zależności od rodzaju elementu.

Wprowadzeniu na rynek produktu w nowej etykiecie towarzyszy uruchomienie specjalnej strony internetowej www.zagrodowy.pl. Konsumenci znajdą na niej przydatne informacje, inspirujące przepisy kulinarne, porady kucharza, mogą także dodać swój przepis i zadać pytanie ekspertowi ds. żywienia.

Dodaj komentarz