Mięso i ryby

Festiwal Dobrej Wołowiny QMP – jedyne takie święto kulinarne

Koniec lata zapowiada się nadzwyczaj smacznie! Na mapie kulinarnych wydarzeń, których nie można przegapić, pojawiło się właśnie wyjątkowe święto: Festiwal Dobrej Wołowiny QMP.

Przed miłośnikami dobrego jedzenia cztery tygodnie prawdziwego ucztowania z wołowiną QMP w roli głównej. Festiwal ma kreować modę na certyfikowaną wołowinę zarówno wśród konsumentów − jak wszechstronnym kulinarnie mięsem jest wołowina QMP oraz  restauratorów, których uczestnictwo w Festiwalu ma zachęcić do wzbogacenia menu o dania z certyfikowanego jakościowego mięsa wołowego.

Nadchodzące tygodnie będą znakomitą okazją, by odkryć smakowite, zawsze kruche i soczyste oblicze wołowiny produkowanej zgodnie z systemem jakości QMP. Już 26 sierpnia rozpoczyna się bowiem Festiwal Dobrej Wołowiny QMP − wyjątkowe kulinarne święto, do udziału w którym zapraszamy wszystkich ceniących smak wysokiej jakości mięsa wołowego.

Od 26 sierpnia do 22 września dobra wołowina QMP będzie gościć kolejno w menu 30 wyselekcjonowanych restauracji z 10 największych miast Polski: Warszawy, Wrocławia, Gdańska, Szczecina, Krakowa, Łodzi, Bydgoszczy, Poznania, Katowic oraz Torunia. W specjalnej, festiwalowej karcie dań znajdzie się kilka wyśmienitych potraw, których receptury zostały opracowane przez szefa kuchni Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO Cash and Carry, Grzegorza Kazubskiego.

Festiwal to znakomita okazja, by przekonać restauratorów do sięgania po mięso produkowane w systemie jakości. Mięso, które gwarantuje bezpieczeństwo i stałą jakość serwowanych klientom dań  – mówi Grzegorz Kazubski. Ponadto, chcemy zachęcić zarówno szefów kuchni, jak i konsumentów, do wykorzystywania mniej znanych części certyfikowanej tuszy wołowej, z których bez trudu można przyrządzić znakomite dania w atrakcyjnej cenie. Bowiem dobra wołowina to nie tylko polędwica, ale również inne elementy takie, jak zrazowa górna, goleń czy łata,  które nie kosztują dużo, a pozwalają cieszyć się smakiem doskonałej jakości mięsa – dodaje Kazubski.

Podczas Festiwalu wielbiciele nieco zapomnianych specjałów polskiej kuchni będą mieli okazję, by przypomnieć sobie smak bryzola oraz rumsztyka. Na entuzjastów kuchni świata czekać będzie azjatycki stir-fry, tradycyjny amerykański burger i żeberka w sosie BBQ oraz znany z kuchni angielskiej rostbef. Nie zabraknie też wołowego klasyka w czystej postaci, czyli steku serwowanego z sosem pieprzowym i opiekanymi ziemniakami. Wszystko po to, aby miłośnicy dobrej kuchni mogli przekonać się, że wołowina QMP, produkowana w pierwszym krajowym systemie jakości, stworzonym z myślą o kulinarnym mięsie wołowym, to wołowina nadzwyczajnie smacznych możliwości. Niezależnie od sposobu przyrządzenia, zawsze jest krucha, miękka i soczysta – idealna, by się nią delektować!

Spotkajmy się w restauracji!

Miastami, które jako pierwsze będą gościć Festiwal Dobrej Wołowiny QMP, są Warszawa oraz Wrocław. Już 26 sierpnia dania z dobrej wołowiny QMP pojawią się w menu warszawskich restauracji Barbakan, El Greco i Foksal Factory. Tego dnia we Wrocławiu do spróbowania potraw ze specjalnej karty festiwalowej zaproszą szefowie kuchni restauracji Pod Złotym Psem, Chatka przy Jatkach i River Restaurant.

W kolejnym tygodniu Festiwal Dobrej Wołowiny QMP zawita do Gdańska i Szczecina (2 – 8 września), by następnie przenieść się do Bydgoszczy, Krakowa i Łodzi (9 – 15 września). Mieszkańcy Katowic, Poznania i Torunia będą zaś mogli wziąć udział w kulinarnym święcie wołowiny QMP między 16
a 22 września.

O Festiwalu Dobrej Wołowiny QMP informować będą spoty radiowe emitowane w wybranych stacjach radiowych na tydzień przed wydarzeniem. W restauracjach pojawią się festiwalowe plakaty, specjalne okładki na menu oraz przeznaczone dla klientów broszury, zawierające informacje o wołowinie produkowanej w systemie QMP i  przepisy na ciekawe dania z jej wykorzystaniem.

QMP – znak dobrej wołowiny

QMP (Quality Meat Program) to nic innego jak system certyfikacji mięsa wołowego, który powstał z myślą o wspieraniu produkcji bezpiecznej i dobrej wołowiny kulinarnej. Opracowany przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego w 2008 r. został uznany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi za oficjalny krajowy system jakości żywności. Jest to jednocześnie pierwszy polski system wspierający produkcję jakościowego mięsa wołowego.

Wołowina z certyfikatem QMP pozyskiwana jest z bydła, produkowanego przy wykorzystaniu ras mięsnych z myślą o mięsie kulinarnym, które idealnie sprawdza się w kuchni. Tym, co czyni ją wyjątkową, jest naturalna kruchość, miękkość i soczystość oraz łatwość obróbki. W połączeniu z wysoką powtarzalną jakością wołowina QMP stanowi doskonałą bazę dla wielu tradycyjnych mięsnych dań, a także inspirację dla całkiem nowych kulinarnych pomysłów.

Warto pamiętać, że znakomity smak i powtarzalna jakość wołowiny QMP idą zawsze w parze z pewnością oraz bezpieczeństwem. System QMP umożliwia bowiem precyzyjną identyfikację mięsa wołowego na wszystkich etapach jego pozyskiwania, przetwarzania i dystrybucji. W praktyce oznacza to, że cały proces produkcji certyfikowanego mięsa − począwszy od doboru rasy bydła, sposobu jego karmienia, przez transport, właściwy ubój, pakowanie i przechowywanie produktu − odbywa się zgodnie z wysokimi standardami i pod okiem specjalistów. Konsument, sięgający po wołowinę ze znakiem jakości QMP może więc być pewien, że nim trafiła na sklepową półkę, przeszła ścisłą kontrolę.

Więcej informacji o Festiwalu Dobrej Wołowiny QMP oraz Systemie QMP i wołowinie produkowanej zgodnie z nim:
www.kochamwolowine.pl
www.Facebook.com/DobraWolowina

QMP

Dodaj komentarz