Aktualności Przepisy

Dynia – królowa kuchni

Dynia to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw. Z jej miąższu można stworzyć pożywną zupę, pyszne racuchy i placki, a także słodki sernik. Dodatkowo, bogata jest w witaminy A, B1, B2, C, PP, jak również magnez, fosfor, żelazo, wapń. Co ciekawe  100 g produktu zawiera jedynie 28 kcal.  Jest więc smaczna, zdrowa i dietetyczna, dlatego warto mianować ją królową naszej jesiennej kuchni.

Dynia, sprowadzona została do Europy dopiero w XV wieku, jednak bardzo szybko zyskała liczne grono miłośników. Zajadali się nią zarówno chłopi, jak i przedstawiciele wyższych klas. Jej szerokie zastosowanie cenione jest po dziś dzień. Jej miąższ i pestki wykorzystuje się m.in. do produkcji mąki oraz oleju. To zdrowotne warzywo można jeść na wiele sposobów – także na słodko.

Dyniowe muffinki z figami – składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 50g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • 170 g cukru
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 duże jajka
  • 300 g dyni piżmowej
  • 50 ml mleka
  • 150 g oleju kokosowego
  • 120 g pokrojonych orzechów laskowych Bakalland
  • 120 g pokrojonych rodzynek Bakalland
  • 120 g pokrojonych fig Bakalland
  • 1 opakowanie pestek dyni Bakalland

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Dynię kroimy w plastry i pieczemy około 30 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie, studzimy, okrajamy skórki i miksujemy blenderem. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, sól, skórkę z cytryny i bakalie. W drugiej misce za pomocą rózgi mieszamy jajka, mleko, stopiony olej kokosowy i puree z dyni. Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy łyżką do momentu, gdy nie będzie widać suchej mąki. Przygotowujemy formę do muffinek wykładając papilotkami do których wylewamy ciasto, a wierzch posypujemy pestkami dyni. Całość wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, pieczemy do suchego patyczka. Aromatyczne babeczki gotowe!

Złotko na słodko – karpatka dyniowa – składniki:

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
  • 250 ml wody
  • 125 g margaryny
  • 4 – 5 jaj (w zależności od wielkości)
  • 3 łyżki kakao

Nadzienie:

  • 500 ml wody
  • 450 g mrożonej lub świeżej dyni
  • 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
  • szczypta soli
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 opakowanie galaretki smak pomarańczowy Delecta
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta

Dekoracja:

  • ½ szklanki cukru
  • płaska łyżka masła
  • 1 opakowanie pestek dyni Bakalland

Pomysł na jesienny deser w niecodziennym wydaniu? Dyniowa karpatka!

Przygotowania zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 220°C (bez termoobiegu). Dwie tortownice o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wodę gotujemy z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i kakao, rozcierając masę. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut. Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru. Dynię myjemy i wydrążamy środek z pestkami, a następnie obieramy i kroimy w kostkę. Kostkę dyni wsypujemy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu z odrobiną wody. Następnie dodajemy cukier cynamonowy, szczyptę soli i przykrywamy pokrywką, dusząc na średnim ogniu. Gdy kawałki dyni się rozpadną, miksujemy masę za pomocą blendera na gładki krem. Jeśli purée zawiera nadmiar wody – odparowujemy na palniku, mieszając bez przykrycia przez kilka minut. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml wody, a pozostałą wodę zagotowujemy. Do gotującej się wody wlewamy rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Do ciepłego, lekko wystudzonego purée dyniowego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Obie masy miksujemy razem, dodając na koniec porcjami miękki tłuszcz. Cukier wysypujemy na patelnię z grubym dnem, pozostawiamy do czasu całkowitego roztopienia. Gdy zacznie brązowieć dodajemy masło, energicznie mieszając. Pestki dyni rozkładamy na papierze do pieczenia i zalewamy karmelem. Gdy przestygnie – łamiemy na kawałki. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem, przykrywam górną warstwą ciasta. Wierzch karpatki posypujemy kawałkami dyni w karmelu. Pycha!

Tarta z dynią – składniki:

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta kruchego Delecta
  • 1 jajko
  • 100 g zimnej margaryny
  • 1‒2 łyżki mąki pszennej do podsypania

Nadzienie:

  • 700 g dyni
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 kopiasta łyżka brązowego cukru
  • garść krojonych migdałów Bakalland

Dynia świetnie sprawdza się w tartach na ciepło, a dodając do niej odrobinę cynamonu i brązowego cukru rozgrzeje nawet najchłodniejsze spojrzenie!

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Mieszankę do wypieku ciasta kruchego szybko wyrabiamy z jajem i margaryną. Formę wyklejamy ciastem i lekko nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Umytą, obraną i pozbawioną pestek dynię kroimy w dużą kostkę. Migdały siekamy nożem na drobne kawałki. W wysokiej misce mieszamy śmietanę, żółtka, cukier i migdały. Masę wylewamy na podpieczony spód tarty. Na krem wykładamy kawałki dyni. Całość posypujemy brązowym cukrem z solą. Tartę zapiekamy w piekarniku przez 30 minut. Proste, prawda? 😊

Ciasto dyniowo-karmelowe – składniki:

Ciasto:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 100 g masła

Nadzienie:

  • 800 g obranej i pokrojonej dyni
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 jaja
  • 120 g cukru trzcinowego muscavado
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dekoracja:

  • 1 puszka masy krówkowej Bakalland
  • 1 opakowanie migdałów blanszowanych Bakalland

Ciasto dyniowe w duecie z polewą karmelową i migdałami. Czy można lepiej zacząć popołudnie? Przygotowujemy formę do tarty wysmarowaną masłem i wysypaną mąką oraz blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Mieszankę do ciasta miksujemy z jajem i masłem, a następnie zagniatamy do połączenia się składników. Ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut. Dynię przekrojoną na ćwiartki pieczemy na blasze, do miękkości (około 30-40 minut). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Upieczoną dynię miksujemy blenderem, a następnie dodajemy do niej serek, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz blendujemy. Masę dyniową wylewamy na podpieczony kruchy spód i pieczemy kolejne 50 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Kajmak podgrzewamy w rondlu cały czas mieszając. Wystudzone ciasto polewamy kajmakiem i dekorujemy posiekanymi migdałami – pysznie!

Dodaj komentarz