Mięso i ryby

Drób w codziennej diecie

Zdrowe odżywianie staje się bardzo modne. Coraz więcej osób interesuje się tym, jak jadać racjonalnie – w jakich godzinach, czego nie łączyć i jakie składniki są niezbędne dla organizmu. Bardzo ważna w diecie jest także różnorodność. Różne dania pomogą dostarczyć nam wszystkich potrzebnych wartości odżywczych i sprawią, że posiłki nam się nie znudzą.

Warto jadać drób

Drób jest źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka – jednego z najważniejszych składników diety. Wchodzi ono w skład ścian komórkowych, krwi, enzymów czy ciał odpornościowych. Od białka zależy nasza odporność, właściwie trawienie i równowaga hormonalna.

Drób jest chudym mięsem, zawiera dużo mniej tłuszczu ( także kalorii) niż wołowina czy wieprzowina. Jest tak w przypadku każdego rodzaju drobiu – kurczaków, indyków czy kaczek. Mięso te ma także dużo wartości odżywczych – witaminę B, magnez, cynk.

Przede wszystkim różnorodność

Warto jadać mięso drobiowe na różne sposoby: na zimno – jako przekąski na imprezy i przyjęcia, w sałatkach lub do obiadu – pieczone, duszone, smażone czy gotowane. Z kurczaka można zrobić galaretę, tarte lub po prostu rosół. Nadaje się do naleśników, na pizzę albo do zapiekanki makaronowej. Drób jest idealny na grilla oraz do nadziewania owocami. Ciekawe dania można robić także z mielonego mięsa drobiowego – np. szaszłyki.

Dodaj komentarz